четвъртък, 27 юни 2013 г.

ЗА ХУЛИГАНИТЕ И ПРЕВРАТАДЖИИТЕ


Председателят на парламентарната комисия по етика, Волен Сидеров, каза, че той щял да „наложи ред“ в страната и в столицата, което полицията не можела да направи.  Освен това лидерът на Атака каза, че ще хвърля „яйца, камъни и домати по офисите на БНТ, бТВ, Нова и  Канал 3“. Националната телевизия според него била поръчкова на „Бойко, Пашата и други гангстери“. (Председателят на Народното събрание Михаил Миков в специално обръщение предишната вечер също смъмри медиите, че не отразявали правилно протестите.)

Както знаем, в протестите в София, Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград участват десетки хиляди граждани, с различни партийни предпочитания, образовани хора, млади семейства с деца, значителна част от българската интелигенция. Протестите в София, в които и аз съм участвал със сина ми, според  Волен Сидеров били „ организирани от пияни млади наркомани“ и полицията наблюдавала безучастно „вилнеещи в центъра на столицата хулигани“. (Вчера „ вилнеещите хулигани“  раздаваха цветя на полицаите, които  много добре охраняват мирния протест.)

Психопатичното поведение на  Волен  както винаги е един театър, но смятам, че в това си действие театърът му е  особено опасен за нормалността в България.

 В предишното действие на пиесата лидерът на Атака водеше война със сегашните си коалиционни партньори от ДПС  и  подкрепяше безрезервно ГЕРБ. А сега той говори (или по-точно крещи) против медиите, които били в помощ на „превратаджиите от ГЕРБ“. Опасявам се обаче, че именно той  със своята войнствена групичка обикаляща София и с мълчаливата подкрепа на другите две партии, които стоят зад  кабинета Орешарски, се държи като превратаджия.

Орешарски заяви, че въпреки масовите протести няма да подаде оставка, докато има парламентарна подкрепа. Но това означава на практика, докато има подкрепата на Сидеров. Без нея правителството няма мнозинство.
Самият Станишев подкани Волен да се върне в парламента, защото иначе правителството ще падне. И Волен, разбира се, веднага се върна.  Той би загубил най-много от падане на това правителство и скорошни избори. Защото повечето от гласувалите за него няма да преглътнат лесно коалирането на Атака с ДПС. На тези избори симпатизантите  на „крайно десния“ лидер се излъгаха, но едва ли ще се излъжат  така лесно още веднъж.

Слагам „крайно десен“ в кавички, защото в това действие на политическия театър на практика лидерът на Атака се представя като много по-ляв от БСП –  като крайно ляв. Той пледира за национализация, нарича западните страни в Европейския съюз нео-колониалисти, които ни експлоатират, и  предлага да се обърнем за подкрепа към Москва и Пекин. Сидеров е най-безрезервният поддръжник на руските енергийни интереси у нас.

Но ако Волен сега е ключовата фигура в групата, подкрепяща правителството на Орешарски, няма ли и той да постави свои изисквания към насоката на работа на т. нар. „експертен“ кабинет? (Видяхме вече колко е експертен кабинетът с Пеевски и други назначения, но няма ли Волен да постави също свои изисквания?)


Когато в стил блиц-криг  Делян Пеевски беше предложен и избран за шеф на ДАНС, политологът Иван Кръстев каза, че това назначение има смисъл само ако управляващите са решили да извадят България от Европейския съюз. Опасявам се да не би един от партийните лидери, подкрепящи правителството на Орешарски, да има точно такава задача.

Няма коментари:

Публикуване на коментар