понеделник, 15 юли 2013 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ


Г-н Орешарски,

Реших да Ви пиша лично, защото е някак по-лесно да  не се отговори на колективно писмо. Вече месец продължават масовите протести против Вашето правителство. Но отговор на протестите няма. Освен недостойни реторически опити те да се омаловажат и маргинализират. Да се внуши, че някаква определена политическа сила (ГЕРБ), или дори някаква чуждестранна сила, ги организира.

Не е възможно да не разбирате, че няма как една политическа сила или тайна конспиративна организация, или агентура, колкото и да е мощна, да събира в течение на един месец десетки хиляди хора на протести по улиците. Не е възможно да не разбирате, че тези десетки хиляди (те впрочем са много повече, защото не всички  излизат да протестират всеки ден и едновременно) са само представителна извадка от българските граждани, недоволни от това управление, което вие олицетворявате.

Ако беше толкова лесно да се манипулират хората от политически сили, защо трите партии, които Ви подкрепят, не са в състояние да организират сравним по присъствие и мощ контрапротест, въпреки че усилено се опитват?

Аз Ви пиша като българин, който не е гласувал за нито една от партиите, представени в настоящия парламент. Нещо повече – не съм членувал никога  в никаква партия, макар че имам дясно-центристки убеждения и съм бил привърженик на СДС от създаването му в края на 1989 г. Но в протестите срещу Вашето правителство участвам редом с хора, които имат и далеч по-леви убеждения от моите, включително членове на БСП. Не, г-н Орешарски, тук изобщо не става дума за ляво и дясно в политиката! Става дума за тези ужасяващи задкулисни механизми, движещи българската политика не от вчера, които хората вече безпогрешно разпознават и категорично отказват да толерират. В България има гражданско общество. Чуйте го!

Знам, че Вие сте икономически експерт. Но ако един икономически експерт работи за мафията в която и да е страна или, да кажем, за Национал-социалистическата партия в Германия преди Втората световна война, това прави ли го предпочитан пред някой обикновен политически функционер? Не е достатъчно за един министър-председател да бъде експерт. Той трябва наистина да има своя визия и да бъде в състояние  да я налага.

Преди да станете министър в кабинета на Сергей Станишев и след това да бъдете излъчен от него за министър-председател на България,  Вие сте били и в ръководството на СДС, били сте заместник-министър в кабинета на Иван Костов. Явно не говорим изобщо за политика в класическия смисъл на думата.

Но как се чувствате като министър-председател, предложен от БСП (не в качеството си на лидер на тази партия) и подкрепян от ДПС и Атака? Не стават ли твърде много зависимостите Ви като „независим експерт“?

И разбира се, най-важното – назначения като това на Делян Пеевски, когото вие предложихте и подкрепихте  като „външен специалист“. Може ли това и редица други назначения, от които след това се отказахте, да бъде прието от някой трезвомислещ човек просто като невинна грешка? За десетките хиляди протестиращи, за мнозинството българи стана ясно, че ако в тези назначения на хора, свързани с олигархията, имаше някаква грешка, тя беше, че не преценихте (или тези, които Ви ги наложиха, не прецениха) каква ще бъде обществената реакция.

Получихте сериозни предупреждения от посланиците на Франция и Германия, както и от други високи места в Европейския съюз. Има опасения, не само от страна на протестиращите, че някакви сили зад политическата власт се опитват да отклонят Българя от нейния европейски път на развитие. Една от подкрепящите Ви партии е откровено антиевропейска.

Редица български интелектуалци взеха отношение по тези въпроси и подкрепиха протестите срещу Вашето правителство. Някои от тях, като Едвин Сугарев, с когото сте били колеги в СДС, и Николай Генов, стигнаха до крайни мерки и животът им е застрашен. Едва ли искате такъв грях да лежи на съвестта Ви.

Подаването на оставка е нещо достойно. Няма да сте първият български политик, който го е направил, но едва ли бихте искал да сте първият, който не го е направил, когато е трябвало.

Този парламент е в патова ситуация. Ако двете основни политически сили в него не могат изобщо да разговарят нормално помежду си, камо ли да стигнат до някакъв консенсус в името на България, по-добре е да се отиде на нови избори.

Не съм първият и едва ли ще съм последният български гражданин, който се обръща към Вас с молба да се вслушате в гласа на протестиращите. Но искрено се надявам да го направите.

С най-добри пожелания,
Владимир Левчев

48 коментара:

  1. Подписвам се с две ръце под писмото. То изразява изцяло и точно и моето виждане по въпроса!

    ОтговорИзтриване
  2. Подписвам и аз като предишния човек от коментарите. Неможе да се води политика на абсурдите. Трябва промяна. И това минава задължително през нови избори.

    ОтговорИзтриване
  3. Г-н Левчев, адмирации за писмото, което сте написали! Ако премиерът Орешарски и заобикалящите го управляващи и на Вашето писмо НЕ реагират адекватно , то тогава не знам какво трябва да се случи, за да се махат?!?!?!?!

    ОтговорИзтриване
  4. Адмирации за писмото! Аз също се присъединявам напълно, въпреки десните ми убеждения. За съжаление г-н Левчев, тези няма да си отидат миром. Повярвайте мили хора, Името си смениха - нрава не. Достатъчно много от тях познавам - прикритият сталинизъм е сред много от тях. И откровенно да Ви кажа, не зная масата хора, които създават БВП на страната и тези, които са възпрепятствани за съжаление (поради Техният, Червен Откровен Икономически Егоизъм)да го правят, колко време ще можем да чакаме Тези наши мили родители и деди, които не са осъзнали Простата Историческа Истина за България (касаеща последните 23г.)и крепят политическият модел, замислен и реализиран от ДС. Но както казва Елиф Шафак: "Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна."

    ОтговорИзтриване
  5. ПОДКРЕПЯМ НА 100% ПИСМОТО,НО СЪМ УБЕДЕНА,ЧЕ ТАЗИ ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ,НИКОГА НЯМА ДА СДАДАТ ВЛАСТТА БЕЗ КРЪВ!!!ЖАЛКО,ЗАЩОТО НАИСТИНА Е МНОГО ПО ДЕМОКРАТИЧНО ,ВЕДНАГА ДА ПОДАДАТ ОСТАВКА И ДА НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ МНОГО ПО-ГОЛЯМА КРИЗА В СТРАНАТА НИ.Г-Н ОРЕШАРСКИ,МОЛЯ ВИ БЪДЕТЕ ПО-РАЗУМЕН ОТ ТЪЛПАТА ,КОЯТО ВИ КОМАНДВА И СЕ ПОДИГРАВА С ДОСТОЙНСТВОТО ВИ!!!ПОДАЙТЕ ОСТАВКА И ДАЙТЕ ШАНС НА ИЗМЪЧЕНИТЕ СИ СЪНАРОДНИЦИ,ЗАЩОТО С ТОВА УПОРСТВО,"ЗАБИВАТЕ НОЖА ДО КОКАЛА"!!!ИЗЛЕЗТЕ С ДОСТОЙНСТВО ОТ ТАЗИ НЕЛЕПА СИТУАЦИЯ!!!!МОЛЯ ВИ!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. "Едва ли искате такъв грях да лежи на съвестта Ви." - за съжаление думата съвест дори с тълковен речник не може да бъде обяснена на управляващите ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не само думата съвест не я разбират.Ами думата "етика"?Кой назначиха за председател на парламентарната комисия по етика!? Малеееее :)

      Изтриване
  7. Това писмо изразява и много точно собственото ми мнение!

    За да го прочете г-н Орешарски, моя съвет е да го изпратите до медиите (минимум до редакциите на Дневник и Капитал) и до самия Орешарски, напечатано и с препоръчана поща! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно! Браво! "Ако беше толкова лесно да се манипулират хората от политически сили, защо трите партии, които Ви подкрепят, не са в състояние да организират сравним по присъствие и мощ контрапротест, въпреки че усилено се опитват?"

    ОтговорИзтриване
  10. Браво! Това е същността на нещата. Само че Орешарски е болен от властолюбие.Той е Нарцис. Поради което ще държи главата заровена под пясъка..........ама това води до задушаване. Кукловодите му го знаят, ама какво им пука...........колкото повече издържи, толкова повече, нали???


    Не забравяйте- дедите им с кръв са я вземали...........

    ОтговорИзтриване
  11. Това писмо изразява и много точно собственото ми мнение!

    ОтговорИзтриване
  12. Подкрепям изцяло!
    Смятам обаче, че г-н Орешарски изпълнява указания - на някой/някои в сянка...същият някой, който свали Тодор Живков от власт.
    Уви, не за доброто на България и българите!
    Само дето облъчените мозъци на подкрепящите "нашата Партия" не могат да разберат кого подкрепят!

    ОтговорИзтриване
  13. Подкрепям! Благодаря за този текст!

    ОтговорИзтриване
  14. Подкрепям този текст.Сякаш някой,много по-кадърен от мен е описал точно какво чувствам! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Напълно подкрепям това писмо;изразява напълно и моето мнение!

    ОтговорИзтриване
  16. Аплодирам и подкрепям изцяло написаното от г-н Левчев! Благодаря за достойната му гражданска позиция!

    ОтговорИзтриване
  17. Подкрепям Автора на писмото! Дълбоко се съмнявам,че ще бъде прочетено! Те ако имаха уши и очи до сега щяха да видят и да чуят за какво иде реч! Те си живеят в техния свят и няма да се променят още след 3х23 години!

    ОтговорИзтриване
  18. Поздравявам Ви, г-н Левчев! Въпреки Вашият апел, дълбоко се съмнявам, че Орешарски би могъл да вземе сам решение за оставка, дори и да го желае, тъй като вече дълбоко е нагазил в л...та. А на самия Орешарски само ще му припомня едно име на един достоен човек - Николай Добрев, който с постъпката си през 1997 година накара да го уважават дори и хора с десни убеждения и така запази доброто си име за историята. Така, че Орешарски мисли, мисли, но бързо.

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления за писмото! Дано Орешарски да го прочете, пък може и да разбере какво му се подсказва.

    ОтговорИзтриване
  20. Браво! Напълно подкрепям

    ОтговорИзтриване
  21. ПОДКРЕПЯМ СИГУРЕН СЪМ ЧЕ САМО-ПРОВЪЗГЛАСИЛИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАЩИ НАПЪЛНО ОСЪЗНАВАТ ИСТИНАТА НО ПОД ПРИКРИТИЕТО НА СИМПТОМИ КАТО БОЛНИ ШИЗОФРЕНИЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВРЕДЯТ НА БЪЛГАРИЯ НЕУДОБСТВОТО Е И ЧЕ ЧАСТ ОТ ХОРАТА МАКАР И МАЛКА ИМ ВЯРВА ДАНО БОГ ДА ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  22. Имате безрезервната ми подкрепа.

    ОтговорИзтриване
  23. Г-н Лев4ев,каде бяхте дни,години! Сабудете се и виште коя дата сме!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря на вскички за подкрепата! Макар че тук не става дума за мен, а за правителството на Орешарски. Вие всъщност подкрепяте протестите. Орешарски е марионетка, но ако беше достоен човек, можеше в един момент да каже: Баста! Подавам оставка. Няма повече да ви служа... Не вярвам да го направи, освен ако не му наредят. Жалко за него.

    ОтговорИзтриване
  25. Аз също подкрепям протестите!
    Но кои ще бъдат новите!!!!!!

    ОтговорИзтриване