неделя, 29 януари 2012 г.

УПРАВЛЯВАТ ЛИ МАСОНИТЕ СВЕТА?



             Митове и факти – как смесваме едното с другото, как едното преминава в другото.  Тази тема ме вълнува отдавна. Всъщност на нея са посветени двата ми романа. В романа “Крали Марко: Балканският принц” се опитах да отговоря на въпроса как и защо маргиналният балкански владетел Марко Мърнявчевич от Прилеп се превръща в герой на епосите на няколко народа. Романът ми “2084-та” пък е антиутопия за едно общество, в което митология и история напълно са се смесили и в което един роман от недалечното минало се третира като историческа хроника.

           Миналата година издателство “Ентусиаст” публикува моята единствена нехудожествена, историческа книга “Масонството: Митове и факти".  Предлагам тук една кратка стаитя, базирана на части от книгата.




УПРАВЛЯВАТ ЛИ МАСОНИТЕ СВЕТА?
            Това е една от любимите теми на създателите и консуматорите на конспиративни теори. Наистина ли масонството е тайната организация, която управлява задкулисно света? Наистина ли то е някакъв октопод, чиито невидими пипала са навсякъде в голямата политика? Наистина ли окото и пирамидата, които виждаме на американския държавен печат и на доларовата банкнота, както и надписа под пирамидата “Novus Ordo Seclorum”  ( т.е. “нов ред на вековете” или “нов световен ред”) са масонски символи?
На 18 септември 1793 година в строящата се нова столица на САЩ, първият президент Джордж Вашингтон с масонски ритуал полага крайъгълния камък на бъдещата сграда на Капитола. Четири години по-рано, когато е станал президент, на 4 февруари 1789 година, Вашонгтон е бил вече майстор на ложа № 22 в Александрия, Вирджиния.
Това е известен факт. Най-успешните конспиративни теории са тези, които се базират на някакви доказани факти, но ги изопачават или им дават невeрно тълкуване. Например, щом Карл Маркс е бил евреин, значи комунизмът трябва да е нещо еврейско. И щом Джордж Вашингтон е бил масон, значи масоните управляват света.
Централната роля на строителството на Соломоновия храм в масонската митология, както и факта, че има масони евреи, макар че повечето масони са християни, а има и много масони мюсюлмани, е достатъчна причина за някои да твърдят, че масонството също е “еврейска конспирация”.
Конспиративните теории са забавни, но не винаги са нещо безобидно. Нациския режим в Германия забранява масонството и много масони, заедно с евреите, циганите, комунистите и хомосексуалистите са затворени в концетрационните лагери. Нацистите оправдават геноцида на евреите с теорията за един световен “юдо-масонски” и комунистически заговор. Впрочем комунистическите режими също забраняват масонството. Диктаторите в тоталитарните държави не понасят други тайни, освен техните собствени, не понасят никакви неконтролирани от тях общества.
В самото начало на 20-ти век един агент на руската царска полиция е изфабрикувал така наречените “Протокоы сионских мудрецов”. Публикуването на този “документ” за желанието на евреите да владеят света, има за цел да оправдае погромите над руските евреи по онова време. По-късно Адолф Хитлер  използва същата фабрикация, за да оправдае холокоста, геноцида над милиони евреи. Масонството също е споменато в “Протоколите” като организация създадена от евреите, с цел да се използват наивни християни да работят за световната доминация на еврейтвото.
“Протокоы сионских мудрецов” е доказан фалшификат. Авторът му е журналистът Матвей Головински. Той го създава и разпространява между 1895 г. и 1902г.  Головински буквално плагиатства от един по-стар френски текст, наречен “Диалог в Ада между Макиавели и Монтескьо”, който е сатирична атака срещу Наполеон III. Но в този първоизточник на “Протоколите” никъде не се споменават никакви евреи, нито масони. Именно това е творческият принос на Головински – той превръша стария политически памфлет в основополагащ текст на модерния антисемитизъм. За съжаление, макар да е напълно доказано, че  “Протоколите” са фалшификат, те още се разпространяват като истински документ и на Запад и в Арабския свят. Разпространяват се както от неонацисти и антисемити, така и от хора, които се страхуват от масонството.
Aко се поровим в интернет, или по книжарниците, ще намерим голямо разнообразие oт конспиративни теории – както десни, така и леви ­– за  “новия световен ред”.  Какъв е наистина този нов световен ред, споменат върху държавния печат на Съединените щати? Всъщност Novus Ordo Seclorum  (което буквално значи “Нов ред на вековете”) е цитат от Виргилий. Tози нов ред, за който са мечтали бащите-основатели на американската държава е именно съвременната капиталистическа демокрация. През 18-ти век, в един свят доминиран от аристокрацията и монархията,  американските революционери  са чувствали, че създават  един нов световен ред – капиталистическа република с избран от народа президент и демократична конституция.
  Колкото до окото над недостроената пирамида на вековете, което можем да видим и върху държавния печат на САЩ и върху долара, това е всевиждащото око на Бог-Отец.  Просвещенците, макар и рационалисти, не са били атеисти. А дори у нас, в православните храмове Бог-Отец има триъгълен ореол и понякога се изобразява символично като око в триъгълник.  Така че това е християнски символ, който има по-стар, древно-египетски произход. За масоните, за които Бог е “ Архитектът на вселената”,  окото над недостроената пирамида на вековете има същия смисъл. 
            Но като oставим настрана конспиративните теории и символиката, каква е действителната роля на масонството в световната политика? Сред известните масони на 18-ти и 19-ти век  наистина има много политици и революционери. Масони са били Джордж Вашингтон, генерал Лафайет, Симон Боливар, Джузепе Гарибалди. Има и видни учени, като сър Кристофър Рен, основател на Кралското общество, което е британската академия на науките, и архитект на катедралата Св. Павел в Лондон, или Бенджамин Франклин, изобретател на гръмоотвода, един от „бащитe-основатели” на Съединените Щати.  Сред масоните има философи като Волтер, поети като Робърт Бърнс и Александър Пушкин, писатели като Джонатан Суифт, Волфганг Гьоте, Марк Твен, много композитори от Моцарт до Дюк Елингтън. Има и благородници като крал Едуард VII, както и духовни водачи като Свами Вивекананда. Четиринайсет американски президенти, от Джордж Вашингтон до Джералд Форд, са били масони. Много български политици, общественици, писатели и дори духовници, от Захари Стоянов, Ангел Кънчев и Алеко Константинов до екзарх Стефан и патриарх Кирил, както и княз Алексанър I Батенберг и Тодор Александров, също са били масони. Масон е бил и Кемал Ататюрк, създателят на модерната турска държава.
            Но това, че много влиятелни хора са били масони означава ли, че самото масонство е някаква мощна организация, която управлява света? Или  обратното – то е общество, което привлича влиятелни и успешни хора?
            Масонството не е религия. Но масоните, нарични още Свободни зидари, вярвар в един Бог, един “Архитект на вселената” – незвисимо какво е името му и как го почитат в черквата, синагогата, или джамията.  Затова има масони във всички монотеистични деноминации. Старите масони, като типични просвещенци от 18-ти век  са смятали, че обществото, както и вселената построена от Бог, може да бъде един рационален и хармоничен, красив и справедлив градеж. 
            Масонството не е и политическа организация. То е толерантно към всички демократични политически партии – леви или десни. Всъшност, за политика и религия в ложата изобщо е забранено да се говори. 
            През седемнайсети и осемнайсети век, когато животът на хората в Европа е бил изцяло доминиран от кралския дворец и черквата, масонската ложа е била един оазис на свободомислие и толерантност. По това време в английското и във всички други европейски общества е имало остри класови и религиозни деления. Масонството се явява на сцената като един нов тип „братство”, основано на принципите на верската, класовата и расова търпимост. В масонската ложа един благородник е можел да бъде брат на търговец или занаятчия. Един юристът консерватор – на поет-бохем.  Католикът или англиканецът са можели да бъдат братя на пуританина. Дори нещо повече – християнинът  е можел да бъде брат на евреина. Taйността на ложите е давала възможност на всякакви свободомислещи хора да се срещат и  да общуват там, което не е било възможно никъде другаде в тогавашното общество.
            До началото на  18 век Великобритания, както и цяла Европа е била раздирани от религиозни войни. Войни между англиканци и пуритани, между католици и протестанти.  Всъщност в първите английски масонски ложи от седемнайсети век, за които има сведения, се събират и общуват англиканци и пуритани, които до скорро са воювали. Политическитя климат в Англия се промена с така наречената “Славна революция” и създаването на парламентарна монархия с министър-преседател.  Едва тогава,  преди 1717 г., четири стари ложи  не само основават първата Велика ложа нa Англия, но и обявяват публично във вестника основаването й.
            Веднага след излизането му на светло в Ангилкя, Свободното зидарство бързо се разпространява в целия свят. Много от американските и френските буржоазни революционери са били масони. Но такива са били и някои аристократи и феодали в тогавашна Европа. В ложата всички са равни.
            Да се каже, че масонството управлявало и управлява света е все едно да се каже, че каруцата тегли коня. Връзката е точно обратната. Масонството и до днес привлича успешни и влиятелни хора от всички сфери на обществото и всички професии. Но не масонството ги прави успешни и влиятелни. Те обикновено са станали вече такива преди да станат масони.Те създават авторитета на масонството.
            Често масоните, макар и братя в ложата, извън ложата са на коренно противоположни политически позицци. Масони са воювали едни срещу друг в големите войни и са се убивали. Такъв е например случая с много участници и от двете страни  на фронта в Американската гражданска война. Масони са погребвали с почести свои убити братя от противниковата страна.
През 1877г. в Русе основателят на българското масонство Иван Ведър спасява населението на града от клане. През август същата година руските войски обсипват с тридневен артилерийски огън турските позиции в града.  В конака се взема решение всички гяури да се избият. Иван Ведър, който владее много езици и е преводач  в администрацията на Дунавския вилает, отива при египтянина Деливер паша и с масонски знак го заговаря. Деливер паша също е масон. Ведър го моли за пощада и пашата заповядва да не се закача  християнското население на Русе.
Масонството привлича хора с различни политически и религиозни убеждения, от различни социални прослойки,  от различни държави, именно защото не се намесва в личните  им убежденията и уважава техния личен граждански или патриотичен дълг.
Днес масонството не играе такава важна роля в обществото, каквато е играло по време на буржоазно-демократичните революции. Но тайността на масонския ритуал  и консервативното  стриктно придържане на братството към неговите древни традиции, продължава да  събужда  любопитство. И да възбужда въображението на любителите на конспиративни теории.



             

5 коментара:

  1. Недей става смешен! Хората вече са свидетели на факти които са на лице!
    Все повече и повече хора знаят за Ротшилд, Евреите, и мн. Други! Да не се задълбочавам. Ти си преподавател и се опитваш да промиваш мозъците на пладото поколение,но вече не става. Народа вече се събужда факти политика, цел на ЕС защо ни хранят с химия! Информацията за тези нещща е толкова много че.... Ако искаш изгледай Издигането на новия рай и 13 масонски тайни, И сам прецени ще водиш ли децата в Мак доналдс например и ти ще ядеш ли кремвирши и др. Химии!
    Конфуции на времето е казал нещо много вярно: СИМВОЛИ И ЗНАЦИ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА, А НЕ ДУМИ И ЗАКОНИ!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Да не говорим че в БГ по медиите масоните се описвато точно по твоят начин добри и солидарни! Дават и сърцето си за народа! Това е за пред хората! Да не споменавам и за един смешник който в едно предаване се беше провъзгласил като масон, забравих коя степен беше! Смях се много с него, но същото време ме хвана яд, защото по медиите няма нито едно предаване на тази тема. У нас изобщо не се говори за конспирации. Никой не казва каква е целта на ЕС, и ще тове е поредният КАПАН ЗА СТАНИТЕ ЧЛЕНКИ. И че нашите политици са просто едни пионки на ЕС! Дори да им се иска да направят нещо за нас, законите на ЕС казват СТОП! Гърция първа се опомни но сега не може да излезе, защото не може да върне парите от програмите които ЕС и отпусна. Ето ти капана! Изхода е единствено чрез война пак с Германия! На кой е Евро банкнотата не се знае, или аз още не съм разбрал! И то ли е частно като долара не се знае! Навсякъде по света има предавания за конспирации. Интервюта със скрита камера, и то с потресаващи факти! Не говоря конкретно за масоните!То е ясно че те управляват! Вече и децата го знаят. Но кой задкулисно дърпа конците никой не смее да каже дори и да знае. Ние жадуваме да разберем истината. А това с всевиждащото око и пирамидата всеки описва по свой начин. Но пак ние хората знаем че това са символи та тайни организации които дърпат конците! ТИ СИГУРЕН ЛИ СИ В ТВОЯТА КНИГА ЧЕ Е 100% ИСТИНА? АКО НЕ СИ ТО ТОГАВА ЗАЩО Я ИЗДАВАШ?

    ОтговорИзтриване