сряда, 31 юли 2013 г.

Как можем да се преборим с олигархията?


Президентът го казва съвсем конкретно и ясно в интервюто си: първо, да се спазва решението на служебното правителство за държавните пари: те да не стоят само в една банка. Второ: да се създаде веднага електронно правителство, за да се прекрати бюрократичния произвол и чиновническа подкупност. Така големите частни интереси ще се отделят донякъде от държавата.

http://www.mediapool.bg/prezidentat-tarsete-kade-sa-obshtestvenite-porachki-privatizatsiyata-i-darzhavnite-pari-news209564.html

 Но мен ме притеснява и това, че зад абсурдната тройна коалиция, която е продукт на  олигархията ни, стоят и чуждестранни интереси. (Впрочем, олигархията се е чувствала конфортно зад всяко правителство. Но Бойко нещо им сгази лука през януари – вероятно с референдума за АЕЦ "Белене" – и го свалиха.)

 Искам да бъда по-конкретен, когато казвам, че българската олигархия е проводник на чуждестранни интереси. КТБ, където са повечето от парите на държавата и  87% от парите на Българския енергиен холдинг, се създава като наследник на българо-съветска ( със съветската Внешекономбанк), а после българо-руска банка. Лукойл, собственик на Нефтохим, е български филиал на едноименната руска компания-гигант със световно влияние. Бензиностанции Лукойл има и в САЩ. Овергаз е 50% собственост на Газпром – най-голямата газова компани в Русия и в света. АЕЦ "Белене" е проект на Росатом, бившето министерство на атомната енергетика на Русия.

Олигархът е монополист, който има влияние върху държавната власт. Но още по-лошото е, че у нас олигарсите не са просто български монополисти с власт. Те са свързани с чужда страна. И то с една единствена чужда страна.

Разбира се борбата с монополизма в икономиката и корупцията в държавната бюрокрация е борба с олигархията. Но само избори могат да решат политическия проблем, когато нито правителството, подържано от фарсова коалиция, нито парламента се ползват с обществено доверие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар