неделя, 23 юни 2013 г.

ОБЩАТА ЦЕЛ Е ЕДНА


Февруарските протести започнаха от сметките за ток и справедлив гняв към олигарсите. След това, за съжаление,  протестите бяха отвлечени към крайни и често ирационални искания – за  забрана на партиите, за мажоритарни избори, за смяна на парламентарната демократична система с някакви кръгли маси. Дори се заговори за национализация и нов Народен съд.

 Сегашните протести, въпреки вчерашните груби провокации и опитите за представянето им като организирани от някакви тъмни сили, са светли, мирни и красиви. Впечатляваща е и добрата работа на полицията за изолиране на провокаторите.

Но протестиращите не трябва да се уморяват от гьонсуратлъка на правителството и лидерите на  трите подкрепящи го партии. Целта е ясна: Оставка на правителството. И предсрочни парламентарни избори. Защото в този парламент няма шанс за стабилно правителство, за правителство с  ясна подкрепа и ясна програма.

Фурнаджийските лопати продължават да се въртят. Не им ли се завива свят? Назначения, после извинения и уволнения. И катарзиси. Агресивно крещене в микрофона,  после задкулисно стисване на ръце. Провокации срещу мирните протести, после смешни публични пледоарии против омразата.

Старите комунисти помнеха добре казаното от Ленин за властта – че е по-лесно да се вземе, отколкото да се задържи.Задържаха я доста време. Задържането на властта и преди и сега се прави на всяка цена и с всички достъпни средства – с лъжи, задкулисни игри, провокации, дезинформация, активни мероприятия, отвличане на вниманието.  В миналото се ползваше преди всичко грубо насилие. Днес насилие над мирно протестиращите, в стил Ердоган или Путин, няма да се приеме от Европейския съюз като цяло или от ПЕС. Но взелите с много мъки и задкулисни сделки властта се опитват да я задържат със зъби и нокти.

Протестиращите също виждат ясно, че е по-лесно да се започне един протест, отколкото да се удържи и продължи до постигне на целта. Не трябва да се уморяваме. Не трябва да се отчайваме или разсейваме с абстрактно политическо философстване точно сега. Общата цел е една: Оставка на кабинета Орешарски и нови избори.


Когато целта се постигне, всеки ще гласува по съвест и ще си защитава идеите. Има алтернативи. А след това, което стана през май, не се съмнявам, че много повече хора ще отидат до урните. И няма да гласуват за тези, които говорят едно, а правят друго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар