петък, 26 април 2013 г.

НОВОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ



Мисис Русия изпаднала в депресия и върнала короната си след като интервю, в което се разбира, че тя не знае дали земята се върти около слънцето или обратното, станало хит в родината й... Уви, красивата млада дама далеч не е единственият човек на земята, който още не е научил за Коперник и Галилей. Или е учил за тях в училище, но вече е забравил за какво точно ставаше дума.  Предренесансовите хора са мнозинството в света.  Винаги е било така, но сега те са много повече. Сега някои от тях са знаменитости или дори политически водачи.

Още преди десетина години Джей Лено интервюираше хора на улицата , които смятаха, че  Втората световна война се е водила между САЩ и СССР. Аз имах ученичка във Вашингтон, която смяташе, че робството е продължили до 1960-те – когато се е родила майка й. (Какво е един век за вечността! :-) А като говорим за паметта  – за нахлуването в Чехосовакия през 1968 г. малцина младежи у нас ( дори и сред студентите) изобщо са чували... Паметта ни е доста кратка – дори и за собствения ни живот. Да не говорим за историята!

Майката на бостонските атентатори не вярва не само, че синовете й са атентатори, но се съмнява дори, че атентат в Бостън изобщо е имало. Казва, че кръвта по улиците показана по телевизията е била червена боя. Нормално е за една майка, преживяла лична трагедия да има нереалистична представа за света. Но тя изглежда не е единствената, която вярва в тази конспиратива теория. Малко ли хора вярват, че атентатът на 11 септември 2001 г. е инсценировка на американското правителство, че Холокоста по време на Втората световна война всъщност никога не се е случвал, че светът тайно се управлява от масоните, от евреите, от някакви извънземни?

 Парадоксално звучи, но изглежда, че след информационната революция, която направи трудно нещо да остане скрито в света, дори файловете на тайните служби, която ни даде възможност да се информираме мигновено за всичко, което ни интересува или което не ни интересува, която откри за  стотиците милиони хора разполагащи с интернет  достъп до почти цялата налична на земята информация за настоящето и миналото на човечеството – хората като че ли все повече потъват в някакъв средновековен сън. Размива се разликата между фантазия и реалност, между Световните войни и Междузвездните войни, между историята и приключенията на Батман и Робин, между реалност и мит.

Не говоря за вярата в Бог и отвъдния свят. Говоря за хора, мнозинството от които изобщо не вярват в Бог, но са изключително суеверни, които вярват на всяка глупост, която чуят, които не познават нито историята, нито митологията, нито политическата действителност, но не правят разлика между тези неща. Хора, за които няма граница между сън и реалност. Но може би такава граница наистина няма?

Лошото е, че в новото средновековие като че ли отсъства идеята за хуманен Бог. Ако присъства, Той е някакъв небесен Бин Ладен или Велик Инквизитор. Отсъства идеята за обективно добро, за любов и съпричастие. Отсъства идеята за духовния свят, като нещо различно и по-ценно от материалния свят.

Изглежда, че религията на новото средновековие  идва от жълтите вестници и телевизионните сапунени опери. „Опиум за народа“... Всеки епизод, всяка сензация, ни увлича и вълнува за около час. След това потъва в забравата като незначителен сън. Нямаме вече пророчески сънища.

2 коментара:

  1. Стряскаща,но реалистична картина на част от съвремието ни в очакване на РЕНЕСАНСА. Очакваме и Годо,но...все гоним Михаля...

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че ренесанса е бил едно хармонично съчетание на античната култура (която се възражда - от там - ренесанс) и християнството. Ние сме по-скоро някъде в ранното средновековие:-)

    ОтговорИзтриване