събота, 20 април 2013 г.

ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ ПЪЛНА С ПИРОНИ


Заловеният бостонски атентатор е чеченски тийнейджър. Двама младежи от чужда страна могат да направят бомба от тенджера под налягане и да избият маса народ. На 11 септември се използва гражданската авиация. В Руанда се извърши геноцид предимно чрез сечене на глави с хладни оръжия. Не е нужна атомна бомба, за да се унищожи света.

Цветан Тодоров казваше, че не самата модерна технология, а технологичото мислене, което ни дехуманизира, е довело до ужасите на 20 век – световни войни, концлагери, геноцид.

Най-важното нещо в технологичното мислене е коефициента на полезно действие. Няма добро и зло. Добро е това, което е добро за мен.

Светът се фрагментира и деперсонализира. Ужасите на екрана – новини или видеоигри – не ни впечатляват особено. Можем да ги гледаме докато вечеряме.

Гневът ни към един човек, или към цял народ веднага може да се опредмети в ефективно действие. С едно кликване на мишката. Но не ни е нужна атомна бомба. Става и с тенджера под налягане. В интернет има рецепти за всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар