неделя, 14 април 2013 г.

СИСТЕМАТА

Дали капитализмът е направил немците дисциплинирани и работливи, или те са направили капитализма това, което е?

Според Макс Вебер протестантската етика е "майката" на капитализма. Можем да философстваме колкото си искаме, но няма "система" в абстрактния смисъл. Няма "система" извън конкретната реалност на народа, на мястото, на времето.

Дори по време на комунизма, тази абстрактна система измислена от Маркс, системата беше доста различно интерпретирана от Ленин, Троцки, Сталин, Мао, Тито. Имаше разлика между северно-корейския, руския, френския, кубинския комунизъм. Общото беше, че предварително измислената комунистическа система се провали във всички конкретни условия.

В момента навсякъде по света ( освен може би в Северна Корея) има една или друга форма на капиталистическа система. И все пак "системата" изглежда доста различно в Норвегия и в Бангладеш, в Канада и в Русия.

Не ми е ясно какво точно разбират под "система" искащите смяна на системата у нас. И с какво  точно искат да я сменят? Къде е примерът за по-добра система?

Системата е в главите ни. В способността ни да работим за осъществяване на способностите си; в нашата устойчивост пред корупцията, душевната леност, отчаянието. С каквато и система да се пременим - пак ще си останем същите, ако не се променим.

Колко пъти сменяхме системата от Освобождението насам?


1 коментар: