неделя, 16 юни 2013 г.

НАЗАД КЪМ ОРИЕНТА


http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/06/16/2082917_upravliavashtite_ni_pokazaha_sreden_prust/

         Написах този текст само преди един ден. Масовите протести в цялата страна предизвикаха бърза реакция от страна на Пеевски и Орешарски – и двамата марионетки в други ръце – с цел спасяване на правителството.  Но не е достатъчно да се оттегли Пеевски от ДАНС. Това марионетно правителство трябва да си отиде. В България все пак има гражданско общество.
         . . . . . . . . . . . . .
Има български лаф, че власите се давели на края на Дунава. Но в деня, в който се откри Дунав мост 2 (след строителство, по-дълго и мъчително от нашия „преход към демокрация“), не започваме ли да се давим ние, българите, на края на Дунава?
Точно си мислехме, че сме доплували до Европа.  Но изведнъж мощното тяло на Делян Пеевски беше хвърлено към нас, за да ни дърпа за краката и да не ни позволи да стигнем до другия бряг.
Мечтата на нашите възрожденци беше България не само да се освободи, но и да се присъедини към Европа. Тази мечта най-сетне беше на път да се сбъдне с влизането ни в Европейския съюз. Почти бяхме доплували до целта.
Но вчера депутатите от БСП (с изключение на трима) и депутатите от ДПС, без много да се замислят,  показаха среден пръст на цяла България.
Както каза политологът  Иван Кръстев: „Изборът на Пеевски има смисъл само ако правителството е решило България да напусне ЕС.”  
Тъжно е, но изглежда марионетките на нашата олигархия в парламента искат точно това.
Не си ли дават сметка хората, които гласуваха за Пеевски, че такава политическа безпардонност е националнио предателство?  Чрез майка си и банкера Цветан Василев, който държи парите на държавата и е реален собственик на редица важни медии и медийна разпространителска мрежа, Пеевски, който сам е бил разследван от ДАНС, е топлата връзка между мафия, купени медии и Държавната агенция за национална сигурност. Трите власти у нас – олигархия, купени медии, полиция – биха се обединили в негово лице. Или зад негович широк гръб на марионетка. Цялата власт – на олигарсите!
Изведнъж дойде краят на всичко, за което се борихме  по време на прехода от тоталитарна власт към демокрация – свободни медии, полиция, която брани законността, а не е репресивен апарат  на управляващите, честен частен бизнес, независим от държавата. По руски модел сега вървим към пълна симбиоза между олигархия, репресивно-полицейска и политическа власт.
България има двама „големи братя“ от изток, които са определяли съдбата ни и посоката ни на развитиес векове . Това са Османската империя и Руската ( Съветска) империя.  Макар че в културно отношение ние всъщност имаме повече общо с турците, с които сме живели заедно пет века, другият  източен „голям брат“, който ни е освободил от първия, в момента има много повече влияние над България. 
И, уви, това не е така заради общата ни православна религия и славянска писменост, а заради влиянието на КГБ, чийто филиал беше българското ДС по комунистическо време. И заради руските енергийни интереси в България или чрез България. 
Печално известно ни е вече, че агентите на ДС са навсякъде у нас, на властови позиции в икономиката и политическата власт. Печално известно е също така, че България е тотално енергийно зависима от Русия, от руския газ и руската атомна енергетика. Нашите родни  мутри и олигарси, любители на ориенталската чалга и разпасаната балканска шуро-баджанащина, са също така тясно свързани както с ДС, така и с руските енергийни интереси. Българският Ориент е малко по-особен. Той има османско-комунистически характер. Смеица от северен и южен ориент. Ръката, която най-властно ни дърпа назад от европейския бряг, се протяга от североизток.
 „Атака“ премина от расистка антитурска и антисемитска реторика към задкулисна братска прегръдка с ДПС в подкрепа на проекта Орешарски ( наричан още Олигарски). Но „Атака“ има неприкрито проруска политика. Европейските страни биват  наричани „неоколониалисти“, „Атака“ предлага да заменим европейската помощ със заеми от Китай...  Всичко друго, само не и Европа! Обратно на изток.
Не съм любител на конспиративните теории, но все повече се опасявам, че в проекта Орешарски има силни руски интереси. Заговори се и за рестартиране на АЕЦ „Белене“.
Доста съмнително беше, че сметките ни за ток се вдигнаха рязко точно през януари тази година, това съвпадна и с провалилия се референдум за АЕЦ „Белене“. Мисля, че оттогава, чрез едно задкулисие, което се опитваше да манипулира протестите за тока, тръгна този план за отдалечаване на България от Европа.
През февруaри се протестираше не само срещу сметките за тока, но  и срещу олигарсите, и срещу техните слуги във властта. Но сега май се върви именно  към абсолютна политическа и полицейска власт на олигархията. Не мога да повярвам, че толкова бързо всичко се срива!
 По време на февруарските демонстрации на Орлов мост, въпреки провокациите на внедрени лица, полицията не упражни насилие. (Не упражни насилие и през последните два дни, но не е имало и никакви провокации.) Макар и някои да виждат тактически ход в това, Бойко Борисов подаде веднага оставка. Така се постъпва в Европа.   Путин и Ердоган, лидерите на двата наши източни „големи братя“, двете модерни и „умерени“ диктатури, граничещи на изток с Европа се разправят по друг начин с демонстрантите срещу властта им. И няма изгледи да подадат оставка под натиска на масови протести.

Ще подаде ли оставка Орешарски? Съмнявам се. Той не е силен лидер с голяма народна подкрепа като Путин и Ердоган. Орешарски е марионетка. Но кукловодите му няма лесно да се предадат. Освен ако не решат да го заменят с друг. Това обаче няма да е толкова лесно в сегашната ситуация.

            Протестите не трябва да спират! По-добре е да има нови избори. Защото този парламент не може да излъчи стабилно правителство. Не трябва да позволяваме на тези, които искат да върнат България обратно там, откъдето тръгна преди повече от 20 години,  да постигнат своята цел. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар