събота, 30 януари 2021 г.

ВОЙНА МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ, ИЛИ НАШЕСТВИЕ НА ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ? (Кю и Ревящото коте като ръководители на въстания)



Анонимен коментатор на “таблото за обяви “ 4chan, с ник Q, създава конспирацията QAnon, според която тайно общество на педофили кръвопийци управлява света и Тръмп е месия-спасител. 


Привърженици на QAnon бяха сред метежниците, които нахлуха в Капитолия, опитвайки се да спрат потвърждаването на изборната победа на Джо Байдън от Конгреса. Опита за “революция” (или метеж срещу демокрацията) не успя. Но вярващите на Q (и на Тръмп) съвсем не са изчезнали. За тези хора думите на бившия президент, че той е жертва на гигантска изборна измама, и конспиративните теории на  Q, са реалност. А това, което казват медиите, дори и очевидците, дори и това, което сами виждаме с очите си, е измама. 


Подобна е вярата на плоскоземлениците, които гледат и разпространяват красиви картинки и филмчета, показващи земята като плоска — вяра, че от векове вече ние живеем в заблуда, че земята е кръгла, че има някаква мега-конспирация, която включва безброй учени, мореплаватели, изследователи — от Магелан до астронавтите. Всички ни лъжат!  Виртуалната реалност на плоскоземлениците е по-истинска от обективната реалност и човешката история.)


Тази седмица на пазара на акции се случи друг опит за метеж или революция на аутсайдери от виртуалното пространство. Армията на Реддит е предвождана от “Roaring Kitty” (Ревящото коте) - ник на Keith Gill  ползвател на Rеddit (съб-редит  (r/wallstreetbets) УолСтриийтБетс), който работи от мазето си, наречено Кити Корнър. Тази армия успя да унищожи цялата логика на Уол Стрийт като вдигна неимоверно акциите (чрез рекламни акции в ЮТюб и ТикТок)  на пропадащата компания ГеймСтоп. Така бунтовниците освен, че направиха много пари за кратко (и за сега!) съсипаха официални Хеджфондове, които приемаха компанията за губеща.


Реддит срещу Уолстрийт? Дали това е революция на бедните срещу богатите? На “аутсайдерите” срещу статуквото на пазара на акциите? (Впрочем безкомисионното приложение за търговия на акции, което ползват се казва Робин Худ.) Дали това е социално въстание? Или поколенческа война?  Или е нов опит на виртуалната реалност да превземе физическата реалност? Машините серщу  природата?


(Пиша това, излизайки от виртуалната класна стая. И го публикувам на стената си във Фейсбук. Това е едно от бойните полета. Тук се води и културната война между крайните либерали и национал-популистите. И войната между виртуалния и реалния свят.)

4 коментара:

  1. Доказаха че съединението прави силата . Затова има синдикати и демокрация .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доказах, че теориите на конспирацията имат основание . Алибаба се оказа зависима платформа, като фейсбук, туитър и т.н. Тази нова виртуална власт още прохожда , но няма да е за простолюдието .

      Изтриване
  2. https://warofthecrickets.blogspot.com/2021/01/blog-post_65.html

    ОтговорИзтриване
  3. Когда меня представили г-ну Ли Бену (кредитный специалист), я выходил на рынок в качестве первого покупателя жилья. Мои потребности были немного другими, и у меня было множество вопросов, прежде чем он отправил мне письмо с предварительным одобрением: он позвонил, чтобы поговорить со мной о том, что это значит и что может измениться. Он был доступен мне практически в любое время через электронную почту и текстовые сообщения, он был очень отзывчивым и знающим. Он также очень прямолинеен, я объяснил ему, чего я ожидал в отношении времени закрытия и других деталей. Он сказал, что оправдает эти ожидания, но превзошел их. Я так быстро закрыл своего риэлтора, и продавец, конечно, был в восторге от этого. Но как покупатель мне понравилось, что я кратко, но тщательно проработал весь процесс. От предварительного одобрения до закрытия - путь был таким плавным, и я считаю себя удачливым, потому что слышал ужасные истории об Интернете. Я рекомендую контактный адрес электронной почты кредитного специалиста бена ли: 247officedept@gmail.com и номер в WhatsApp: + 1-989-394-3740 всем, кто ищет ссуду на любом рынке. Все было удобно и безопасно в электронном виде.

    ОтговорИзтриване