сряда, 22 май 2013 г.

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НОВАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ


Тази сутрин Марин Райков се яви в парламента по покана, отправена му по телефона около 15 минути преди явяването му  ( явно с цел, ако може да не дойде). Тези минути, които му отне явяването му, бяха ползвани от Волен  Сидеров, Делян Пеевски и други  да плюят служебния министър-председател. Като го слушах как разумно, спокойно и аргументирано отговаря на политикански и улични нападки и обяснява ясно какво е свършило правителството му, си мисля че няма да е зле да имаме служебно правителство по-дълго време. Но най-вероятно новата ( абсурдна и нескопосно прикрита зад фрапантната реторика на Сидеров) тройна коалиция скоро ще гласува своето правителство.

Волен е добър актьор. Но неговата стратегия е ясна. Първо прави скандал в залата, като псува всички, след това излиза с хората си, променя кворума и дава възможност на  БСП и ДПС да гласуват свой председател на парламента и свой министър-председател. Какво обединява новата тройна коалиция? Моят отговор е: само едно нещо – руските  икономически и стратегически интереси.

Има разбира се и наши мафиоти и олигарси, които имат личен икономически интерес в страната да цари хаос и, ако може, да се стигне до положение подобно на онова от 1997 година – хиперинфлация и обезценяване на дълговете им. Затова се подклаждат уличните безредици, правят се политически атентати, шантажи с тайни записи и бюлети още от провала на референдума за Белене.

Мисля, че е по-добре да имаме още известно време служебо правителство.Ако изпълнителната власт остане в ръцете на Марин Райков, до есента бихме могли да имаме обединена синя десница. И други алтернативи на статуквото.

 Не е добре да имаме дълга правителствена криза. Но ако дойде на власт тази абсурдна тройна коалиция, нейното правителство би било изключително нестабилно и би било заложник на Атака.





1 коментар:

  1. Българската енергетика е пред фалит, икономиката е в криза, а политиците в парламента са точно най-неподходящите боклуци. Ако забъркат кашата, ще се наложи да си я сърбат, защото това ще е краят на БСП и въобще на участниците. С кого ще се оправдаят, как ще обяснят на електората си своята роля. Или трябва да направят каквото трябва или изобщо да не се докосват до властта. Съвсем скоро ще разберем какво са решили.

    ОтговорИзтриване