четвъртък, 16 май 2013 г.

ЕЛЕМЕНТАРНА ЛОГИКА



      Логиката на тези десни, които казваха "гласувайте за ГЕРБ, защото иначе БСП ще дойде на власт" напълно издиша. Не само защото опортюнистичното гласуване, гласуването по необходимост, по принцип е недемократично – то е обратното на свободен избор. Смятам, че това опортюнистично гласуване всъщност донякъде подпомогна сегашната абсурдна политическа ситуация. Недостатъчното гласове дадени за по-малки партии, за да прескочат 4%-овата бариера, допринесе за създаването на тази ситуация.

      Да предположим, че гласувалите за ДСБ бяха гласували вместо това за ГЕРБ. Тези допълнителни 3% пак нямаше да дадат възможност на Борисов да състави сам правителство. И отново нито БСП, нито ДПС, нито Атака щяха да искат да се коалира с ГЕРБ, дори ГЕРБ да имаше няколко места повече. От друга страна, ако повече от негласувалите изобщо българи бяха гласували за Костов и Кунева и техните партии бяха влезли в парламента, сега ГЕРБ щеше да има потенциален коалиционен партньор.  И щеше да се избегне абсолютната патова ситуация, с една фалшива дясна и една фалшива лява партия в парламента неспособни да формират правителство.

       Но, за съжаление, Борисов сам си изгори мостовете за коалиционни партньори в миналия парламент, когато искаше да управлщва сам, без коалиция, като опортюнистично търсеше подкрепа ту от РЗС, ту от Синята коалиция и най-вече от напълно послушната тогава Атака. Но реално ГЕРБ беше във вражда с всички, и от ляво и от дясно. Още тогава можеше да се направи дясна коалиция в рамките на Европейската народна партия. Сега това вече е невъзможно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар