вторник, 14 май 2013 г.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ САМОУБИЙЦИ


Хубаво е, че всички говорят за Иван Костов. Псуват го и след оставката му. Показателно е. Имаше милиционерски план за разрушаване на дясното – осъществен главно от новото ръководство на СДС. За съжаление, след като тези самоубийци изгониха Мартин Димитров и Надежда Михайлова – разпознаваемите лица, сериозните имена – за това, че искат съюз с Костов, Синята коалиция пак не се състоя. Това е грешка на Костов. Но самоубийците от СДС могат да се сравнят с ислямските терористи по фанатичната си омраза към Костов. За левите да го мразят е нормално. Или за олигарсите. Струва ми се, че Емил Кабаиванов изпълни поставена му задача – разстреля СДС, и подаде оставка. Преди това беше обкичил цялата сграда на СДС в София с лозунги срещу Костов и Кунева и създаде някаква коалиция от лузъри. Самоубиха се с оптимизъм, изпълнени с надежди за дясно обединение. Мисията беше успешно изпълнена.

Впрочем, по подобен начин бяха постоянно разяждани отвътре и заглушавани отвън всички алтернативни проекти на статуквото. Успя планът да се отвратят избирателите и до урните да отидат колкото може по-малко хора – главно твърдите ядра на големите партии.

 Фалшивото ляво и фалшивото дясно сега, след изборите са с изравнени сили. И никой не може да направи коалиция без окончателно да плюе на идеологическите си принципи. Ултралявата проруска Атака с десния проевропейски ГЕРБ. Или нова тройна коалиция, включваща етническа партия и националисти – врагове на малцинствата.

Най-вероятно е на есен да има нови избори. Дано до тогава някои от отпадналите сега, например Синята коалиция на ДСБ и Единство, успеят да се консолидират и да се явят пред избирателите с ясни и разумни програми, а не с нереалистични обещания или акцент върху депресиращи вътрешнопартийни дрязги. И дано наесен повече хора да гласуват. Защото съдбата ни все пак е в наши ръце.

1 коментар:

  1. Подкрепям анализа Ви, г-н Левчев, с едно единствено уточнение. За ГЕРБ. Нека погледнем истината в очите. Те НИКОГА не са били дясна партия на дело. Зоват се такива само на думи. Да не говорим, че са подкрепяни, заедно с БСП от едни и същи олигархични кръгове.

    ОтговорИзтриване