петък, 15 ноември 2013 г.

РЕПОРТАЖ ОТ НАЙ-ТЪМНАТА СТОЛИЦА В ЕВРОПА


Между Народа и Народното събране в София беше издигната стена. Това стана във вторник, като предишния ден, в понеделник, студентските протести в столицата бяха окървавени. Стената между оградилите се 240 „народни избраници“ и протестиращия народ вече е издигната.

Да, имаше опити за сваляне на огражденията около парламента и дори безумно смел каскадьорски скок върху колата на депутата от БСП Антон Кутев. Но всъщност не толкова протестиращите, колкото управляващата шайка се радикализира от ден на ден. Заинатяват се да стоят на власт с цената на всичко.

И речникът им се радикализира. Дори руската преса (в. Комерсиант) съобщи, че в България мирният студентски митинг е прераснал в конфликт с полицията. А нашият Сергей Дмитриевич нарече протестиращите студенти "ултраси" и "разбойници".

Нужна ли е такава реториката в една взривоопасна ситуация? Интересува ли се Сергей Станишев от бъдещето на България или само от това да остане на власт? Жаждата за власт замъглява ума.

Някои коалиционни партньори на Станишев отидоха още по-далеч в агресивната си реторика. Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов нарече протестиращите студенти "малките изродчета на сикаджията Бойко“. Поводът за това изказване в профила му във „Фейсбук“ беше, че по време на протестния марш в неделя на Цариградско шосе били свалени рекламни пана на телевизия "Алфа" и бил изгорен билборд с лика на белокосия чернориз и свъсен лидер на „Атака“.

Цяла България е осеяна с билбордове с лика на Сидеров. Така беше на предпоследните избори с лика на Яне Янев. Да не би все пак да се готвят тайно за избори?

Но кой плаща за тези билбордове? От къде има пари „Атака“ да бъде единствената парламентарна сила със своя телевизия? При това „Алфа“ е втората им поред телевизия, защото преди да го изгонят от телевизия СКАТ, Сидеров разполагаше с нея.

По каква причина бившият на практика коалиционен партньор на Бойко Борисов, който крещеше яростни закани срещу турците и ДПС, сега крепи това правителство на ДПС и БСП?  Сега той крещи яростно, заедно с колегата си по "принципност" Бареков, срещу бившите си приятели от ГЕРБ. За да оцелее това правителство Сидеров осигурява кворум в парламента – последно за гласуването Алиосман Имамов и Четин Казак да заемат постовете, овакантени от Бисеров. „Ултрадесният“ Сидеров, според когото Западните държави са неоколониалисти, заяви също така, че  България не е била модерна и "бяла" държава преди комунизма. Но чули ли сте го някога да говори против Русия? 

Преврата срещу ГЕРБ, започнал през януари, определено имаше връзка с руски енергийни интереси – около строителството на АЕЦ“Белене“. Защо „Атака“ винаги брани руските енергийни интереси? 

Последната версия на Сидеров за студентските протести беше, че те били организирани не дори от Сорос, а директно от Американското посолство ... Не се ли връщаме към реториката от времето на Студената война? Добрите руснаци срещу лошите американци. Не се ли връщаме с бързи крачки към политическата поляризация, хаоса и нестабилността от началото на по-миналото десетилетие?

Кабинетът на Орешарски е в пълна парализа. Правителство, което има по-малко от 20% обществена подкрепа и тя продължава да върви надолу, не може да управлява ефективно. Такова правителство не може да прави никакви реформи, защото те винаги са болезнени. Това правителство трябва да стъпва на пръсти покрай проблемите, за да не провокира още по-масови протести. То взима заеми, за да вдигне пенсиите на потенциални привърженици с няколко лева – заеми, които ще се изплащат от бъдещите поколения. Това правителство на практика води страната към анархия и разруха. 

В такава ситуация на хаос лесно се възпламенява и ксенофобска истерия, заедно с уличната престъпност. Да не говорим за скритата престъпност на олигархията в задкулисието на правителството и парламента.
. . . . . . . . . . . . . . .

София е най-тъмната столица в Европа. И в буквален и в преносен смисъл. Живеем в сенките на близкото минало, които ни хващат изневиделица за гърлото в спрелия асансъор, в подземието на съня. Сънят за светлото минало. Сънят за Златния век в разкопките между джамията и ЦУМ.

Сиви кардинали ни заплитат в сенчестите си бизнеси, оковават ни в обръчи от фирми, докато слугите им ни приспиват с колуарни словоблудства от екрана на телевизора. Перловският канал мирише нощем на тоалетната на Парламента.

Имаме си Орлов мост. Но под моста няма река, а канал. Мостът ни просто свързва Цар Освободител с Цариградско шосе. (И в буквален и в преносен смисъл.) Сънуваме как Ориент-експрес, със сладко потракване, ни носи към Европа ... София е най-тъмната столица в Европа.
. . . . . . . . . . .

Но  нали най-тъмно е преди разсъмване? Вярвам, че  призраците на ДС/КГБ и БКП, окупирали парламента и съда вече почти от четвърт век, са на изчезване. Вярвам, че сенките от миналото ще си отидат скоро. Защото дойдоха ранобудните студенти. Те са петлите преди разсъмване.

Но ако говорим не с метафори, а чисто стратегически, трябва да бъдем единни в този момент. Независимо от полтическите разногласия и различния между опозиционните партии, независимо, че студентите не желаят да бъдат „яхани“ от никоя политическа сила, трябва да им се даде максимално широка подкрепа. Трябва всички, които искат оставката на това правителството, да обединят усилията си.

Това не значи Реформаторския блок, ГЕРБ и евентуални други и нови антиправителствени сили да се коалират. Но трябва единство, трябва всички да си координират действията за постигане на общата цел: оставка на правителството.

След оставката ще има избори, на които, надявам се, този път ще гласуват мнозинството българи. Също така се надявам, че Реформаторския блок ще оцелее. А дано и студентите да излъчат нови лидери – с нов морал.

Оставката е само началото. Но без нея няма как да започнат да изчезват сенките от миналото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар