понеделник, 9 септември 2013 г.

9 септември: Историята се пише от победителите

 http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/09/08/2134703_9_septemvri_-_ot_pobeda_na_socialisticheskata/

Историята се пише от победителите. На 9 септември 1944 година победителката беше Съветската армия. Победената – България. 25 години денят на окупацията на България ни беше национален празник.

През последните 25 години национален празник е 3 март – денят, когато Русия и Турция подписват предварителен мирен договор, довел и до създаването на Третото българско царство. Но паметниците на съветската (не на руската и не, разбира се, на българската) армия все още са най-многобройни и недосегаеми у нас. Ние биваме строго мъмрени от Москва всеки път, когато някой младеж се "погаври" с черния колос развял автомат над София, например като боядиса част от него в розово...

Кой е победителят у нас през последните 25 години? Кой е победителят в борбата между мутрокрация и демокрация? Кой пише днешната ни история?

Историята е народната памет. Тъжно е, че някои хора си спомнят последните 25 години само като ад, а предишните 25 – като рай. Независимо от лагерите, затворите, убийствата, липсата на свобода на словото и убежденията, затворените с телени мрежи граници, недоимъка...

Но ако и последните 25 години са били ад – кой е виновен? През 2/3 от това време имахме правителства на БСП или правителства доминирани от БСП. А пъпната връв на мутрокрацията, която се създаде през тези години, води към Държавна сигурност.

Ще разрешим ли тези, които се опитаха да унищожат архивите на Държавна сигурност, за да скрият следите си, да пишат новата ни история?


Няма коментари:

Публикуване на коментар