събота, 19 януари 2013 г.

ПРИЗРАКЪТ НА АТОМНАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1725171


          Още преди 10 ноември 1989 година заедно с цялото тогавашно независимо сдружение "Екогласност" бях против проекта за атомна електроцентрала "Белене". През следващата година, по вереме на правителството на Андрей Луканов, проектът беше замразен както поради опасността от еколкогическа катастрофа, защото този район е силно сеизмичен, така и поради икономическа  неизгодност.
 
         Този неосъществен проект както и много други грандомански и плиткоумни проекти Кремиковци например – всъщност допринесоха много за падането на комунизма. Един друг безумен проект, да се прехвърлят водите на Места на север за напояване на Горнотракийската низина, а водите на притоците на Струма – за водоснабдяване на София, беше спрян с помощта на Екогласност и събраната подписка пред Кристал“. Тя беше внесена в Народното събрание на 3 ноември 1989 година. Внасянето на подписката се превърна в първия голям, по същество антиправителствен митинг, скандиращ "демокрация!" пред Нардното събрание
          Малко след това комунистическата власт привидно падна в България. А след две години и в Съветския съюз. Но призракът на комунизма продължава и до ден днешен да броди – ако не из цяла Европа, то поне в най-източните и югоизточи части на континента. Името на този призрак у нас е Държавна сигурност. С отварянето на досиетата той се явява отново и отново навсякъде в държавната и икономическата власт, медиите, та дори и в образователните институции и  в черквата. Комитетът за държавна сигурност, този български филиал на КГБ, на времето е  пращал хиляди българи в страшния лагер в Белене.
           Разбира се недомислената идея за изграждане атомна централа в Белене не е рожба на ДС, а на БКП. Но защо и призракът на АЕЦ "Белене" продължава упорито да броди по нашия дунавски бряг? Защо уж спрения преди 22 години проект продължава периодически да се възражда? Ако наистина беше жизнено важен за бъдещето на България, както твърдят от БСП, защо нито едно социалистическо правителство след падането на Живков не го осъществи? И сега, предизборно „жизнено важния ядрен проект“ отново ни се натрапва. Този път – дори на референдум!
          След толкова години на демокрация ( в смисъл на реални избори с участието на повече от една партия) нямаше ли никакъв по-важен проблем за българския народ, освен този, за АЕЦ "Белене", който да се постави на всенародно гласуване? Нещастните български пенсионери с техните мизерни пенсии трябва да решат въпроса изгоден ли е за България проектът АЕЦ „Белене“! Всички ние, вместо експертите по икономика и екологическа и сеизмична безопасност, трябва да решим този въпрос.
          Защо се прави този референдума сега, каква изгода има БСП от него преди изборите, а може би и не само БСП, е ясно като бял ден. За мен отдавна е ясно и друго – че съм против АЕЦ “Белене“. Този проект беше опасен и неизгоден за България през 1980-те, такъв си остава и до сега.
          БСП стои зад проекта и на практика организира референдума. Вероятно голяма част от привържениците на социалистическата партия ще гласуват „за“. От друга страна позицията на ГЕРБ по въпроса не е ясна. Наистина Бойко Борисов каза своето три пъти "не". Но ГЕРБ не агитират против проекта и не е ясно как биха гласували привържениците на управляващата партия. Само Синята калиция категорично застана против нерентабилния и опасен ядрен проект. Но привъжениците на БСП са много повече и са по-добре органзирани. Референдумът ще се смята за валиден само, ако в него участват поне 4 345 450 гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори. Ако референдумът не се провали, то тогава дори и гласувалите с "не" де факто ще са подкрепили проекта, защото ще има повече гласове „за“.
          Не трябва да се легитимира абсурдния референдум! Той не е нищо друго освен политически фарс. Затова смятам, че най-правилна е позицията на Движение "България на гражданите" референдума да се бойкотира. Аз лично този път няма да удостоя с внимание стария радиоактивен чернобилски призрак.
Description: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

2 коментара:

  1. За атомните електроцентрали правителството реши да проведе референдум. Колко от гражданите имат представа от атомна енергия? Мнаозинството от хората знаят, че тя е смъртоносна, когато се изпусне от контрол. Но само толкова. Това е атомна физика, строго специализирана наука. По какви критерии ще дадат своето мнение хората - по партийни ли или по внуение от случайно изречени реплики на женския пазар.

    ОтговорИзтриване
  2. АЕЦ Белене е абсолютно неизгоден. Ядрената енергетика в света е в катастрофална криза.

    ОтговорИзтриване