сряда, 9 януари 2013 г.

„ЗА“ ИЛИ „ПРОТИВ“ ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ?



          Проблемът с „позитивното мислене“ е , че то често се разбира по много елементарен начин. Или като панацея, магическо лекарство, или като някаква отрова, която е опасна за нашето духовно здраве.

          Прочетох статията на д-р Димитров. в „24 час“, в която той реагира срещу модата на „позитивното мислене“ и предполага, че тези, които я разпространяват преследват комерсиални интереси. Д-р Димитров казва:“ Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. .. Това е цял индустриален комплекс, бизнес за милиарди в световен мащаб, който се развива с подкрепата на политически, финансови и други кръгове, които имат интерес от примитивизация и инфантилизация на населението. „  

          Първата ми реакция беше да не се съглая с доктора.  Какво му е лошото на позитивното мислене?! По-добро ли е за нас това постоянно хенчене и оплакване колко сме зле , което всекидневно слушаме наоколо в България? По-добро ли е черногледството ни? Трудно е да постигнем нещо, ако не си вярваме, че можем да го постигнем. Без самочувствие нищо не става. Така че е много важно да мислим позитивно дори и в практичен план. Проблемът е, че част от "мисленето" е безсъзнателно и не можем механично да се принудим да мислим позитивно.  Насилването в тази посока – в посоката на повърхностния телешки възторг – може дори да доведе до пагубни резултати.

          Но черно-бялото представяне на проблема за ползата или вредата от „позитивното мислене“ малко прилича на спора дали  чашата е наполовина пълна или наполовина празна...  Първо,нека се замислим какво изобщо значи „позитивно мислене“?

          Прочитайки заглавието на отговора, който Виргиния Захариева дава на д-р Димитров – „Позитивното мислене е контра на вечното ни хленчене и песимизъм“ – помислих първо, че авторката изразява и моите възражения към текста на доктора. Но скоро разбрах, че не съм съгласен и с нея. И дори започнах да се съгласявам с д-р Димитров в известен смисъл и да разбирам неговата негативна реакция и подозрителност към световната мода на „позитивното мислене“.
          Виргиния Захариева казва:"Това, в което на мен ми помага позитивното мислене, е, че ми дава баланс и повече пространство за мен самата. ... Действието, което произтича от този процес, е много по- уравновесено, целенасочено и отговорно. Например завиждам за нещо - осъзнавам го, питам се какво мога да направя за това и го правя, за да задоволя потребността си."... И какво значи – ако завиждаме на някого, за това което има, а ние го нямаме,  спасението е  да  направим нещо, за да задоволим потребността си? И така да спрем да завиждаме. Това ли е целта на позитивното мислене? Но след като „задоволим потребността си“,  рано или късно ще дойде пак някой, който е задоволил своята потребност по-добре от нас и тогава ще трябва и на него да почнем да завиждам. Не е ли позитивното мислене именно в това да престанем да завиждаме изобщо?  Да не се депресираме от това, че не сме най-успелите. Да насочим мисълта си в друга посока – към духовната хармония. Освен ако не използваме завистта си като допинг, който да ни подтиква да постигнем нещо. Но тогава самата завист ще се окаже нещо положително. Нещо по-важно и от позитивното мислене... 
          Позитивното мислене, което ни е нужно и може да ни помогне наистина, не е просто някакъв елементарен стимулант за по-голяма продуктивност и социално осъществяване, някакъв допинг ползван на трудовия пазар. То е средство за постигане на вътрешна духовна хармония. Буда казва: " Ние сме това, което мислим... С нашите мисли ние правим света. Говори или действай с чисто съзнание и щастието ще те следва като твоята сянка неразделно“.  Буда говори за духовна хармония със и във света, а не за задоволяване на лични потребности. И Библията говори за Вечния Живот, а не за материалния.  

          Има две крайни мнения – че Библията е „опиум за народа“ ( т.е. че е създадена за нечия изгода, да "зомбира" масите) или, че е път към духовно спасение.  Зависи от каква гледна точка подхождаме към Библията. Така е и с живота.

          Много хора смятат, че позитивното мислене е средство за печелене на пари - мислиш позитивно и – хоп! – ставаш богат. Това е опасното, елементарното позитивно мислене.  Ако целта ни е да забогатеем,  имаме в най-добрия случай 50 на 50 шанс това наистина да стане.  И шансът ни, ако зависи от нас, зависи главно от нашето трудолюбие и инициативност. Възможно е един черноглед и негативен човек да е доста трудолюбов и успешен. А друг, който е голям оптимист, да е напълно неспособен да се организира за  справяне с реалния живот.  Ако мислим позитивно и очакваме това да ни помогне материално или социално, но попаднем в „лошите“ 50 процента, ако се провалим, какво ще стане тогава? След провала, който може изобщо да не е зависел от нас, а от обективно стечение на обстоятелствата, "позитивното мислене" само ще ни доведе до по-голяма депресия, до пълна загуба на самочувствие. И може би дори до нещо по-лошо. Така се случва с много хора. 

          Будиското позитивно мислене има за цел вътрешна духовна хармония,  а не спечелването на някакво състезание или постигането на някакви практически цели. Иначе будиските монаси щяха да са най-богатите хора. ( Те са, но в друг смисъл.)  И когато вярващите християните говорят за Царството, те имат предвид  Царството небесно, а не земното царство.

          За съжаление, несравнимо повече хора четат „self-help“ литература, отколкото истински будиски или християнски или други религиозно-философски текстове. Когато чуят за кабала, много повече хора се сещат за Мадона и Деми Мур, отколкото за „Зохар“. Но Кабалата е едно много трудно за разбиране еврейско религиозно-мистично учение, а не популярна нумерология на имената. 

          Така е и с „позитивното мислене“. Не е въпросът дали сме „за“ или „против“ него. Въпросът е какво разбираме под позитивно мислене. Царството небесно е вътре в нас, а не на подиума на победителите или в магазина за луксозни стоки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар