вторник, 7 април 2020 г.

СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ КАТО ИЗТОЧНИК НА ИНФОРМАЦИЯ


Разбрах от моите студенти, че повечето хора от тяхното поколение ползват социалните медии като основен източник на информация. Това в началото доста ме шокира. И започнах да споря с тях: Защо информацията трябва да се получава посредством социалните медии, когато повечето професионални медии - вестници, радио, телевизия, информационни агенции са вече онлайн? Социалните медии предлагат в най-добрия случай същата информация, но там (тук) разликата между информация, фалшива новина и лично мнение е много трудно различима.

Социалните медии не са точно медии в класическия смисъл. Те са, образно казано, едновременно редакции, читални и будки за вестници и книги. В социалните медии ние имаме тройна функция: създаваме, разпространяваме и консумираме новини (или по-точно съобщения, защото не всичко тук е новини). Ние ставаме читатели, журналисти и разпространители едновременно.

Опасявам се, че това смесване на ролите води не само до снижаване на качетвото, но и до заличаване на границата между факти и фалшиви новини, между новини и коментари, между истини и фантазии...

Това беше моят контра-аргумент. Но после се замислих за нещо друго. Когато се появи Уикипедия - "народната енциклопедия", където всеки читател може да бъде и автор, ние (повечето хора от моето поколение) гледахме с голяма ирония и недоверие на тази енциклопедия за масите. Можем ли всички да бъдем Енциклопедисти и Просветители?! :-) Не е ли това някакъв нов Пролеткулт? (Пролетарские культурно-просветительные организации)

Но с времето, за вече близо 20-те години от създаването на Уикипедия, нещата се поуталожиха. Сега "народната енциклопедия", поне на английски, съдържа много сериозни, задълбочени статии в някои области на знанието и може да се ползва като стартова площадка, ако нямаме никаква информация по даден въпрос. И не е по-зле от Britanica. Разбира се, винаги информацията трябва да се сверява от няколко източника, а там където статията е недостатъчно професионална, има и предупредителен знак от редакторите.

Започвам да си мисля, дали "основния източник на информация" за мнозина от моите студенти, на който аз изобщо не съм гледал като на източник на информация, а по-скоро социален форум, място за разговор, няма да претърпи подобни трансформации в близко бъдеще?

Сега, в условията на социална изолация, ние все повече живеем в електонното пространство, във форумите на социалните медии. Така може би ще получим имунитет за вирусната дезинформация. А се откриват и лекарства...

Светът се променя толкова бързо, че дори компютърните модели трудно предсказват близкото бъдеще. Да не говорим за пророците. Кой можеше в началото на януари да предвиди, че през март ще се срещаме повече в социалните мрежи, отколкото в парка или ресторанта, и дори ще работим във виртуалното пространство, ще преподаваме онлайн?

Няма коментари:

Публикуване на коментар