събота, 9 май 2015 г.

"ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА" Е ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/09/2529218_deniat_na_pobedata_e_deniat_na_evropa/

Мисля, че резултатът от изборите в Обединеното кралство е много добър и за Европа, и в частност за България, както и за самото Обединено кралство. Крайнодесния Найджъл Фараж, известният враг на Европейския съюз и враг на имигрантите от България, изгуби катастрофално. Явно повечето негови привърженици са решили, че е по-добре все пак да глауват за консерваторите. Сега Дейвид Камерън ще може да управлява страната си сам, без коалиционни партньори.
Изгубиха и лейбъристите и либералите. Но най-важното и доброто за нас е, че първата ляствичка на евроскептицизма и популизма  отлетя от Европа!  На английски има  израз „to go south”  (да отидеш на юг), което означава да изчзнеш от хоризонта или да се провалиш. Фараж замина на юг. Да се готвят и останалите популисти и врагове на Европейския съюз  – от дясно и от ляво! Известията за смъртта на съюза са преждевременни. Не само, че  Европейският съюз няма да се разпадне скоро, но според мен единството на съюза ще нараства през следващите години със сработването на отделните страни и шлифоването на общите механизми. Вълната на евроскептицизма достигна своя апогей при последните европейски избори и ще започне да отшумява. Евроскептиците не предлагат нищо по-добро за страните си.
Натискът на Путин върху някои европейски страни (не на последно място - нашата) , спонсорирането на евроскептични партии отвън всъщност спомага за обединяването на Европа. Външната заплаха обединява хората и държавите. Постепенното излизане на Стария континент от икономическата криза също ще обезсилва все повече евроскептицизма. Надявам се, че скоро и Гърция ще започне да се оправя икономически. 
Смятам, че всъщност е добра новина и голямата победа на Шотландската национална партия в Обединеното крлство. Шотландия не иска да излиза от ЕС. И ако има референдум за членството се надявам евроскептичните англичани да се замислят искат ли Великобритания да се разпадне. Разбира се, Европа е конфедерация и всяка отделна държава има правото и свободата да защитава своите собствени интереси. Но единството на Стария континент е от полза за всички. И от гледна точка на икономиката, и от гледна точка на социалните придобивки (колкото и да има разделение на бедни и богати, тези придобивки все пак никъде по света не са по-големи отколкото в Европа) и от гледна точка на сигурността.  
Днес празнуваме седемдесет години  европейски мир след края на Втората световна война.  Не е имало друг толкова дълъг мирен период в историята на Европа! (За съжаление, изключение от седемдесетгодишния мир правят някои балкански страни, които още не са в ЕС , или не бяха през 90-те, когато воюваха жестоко помежду си. ) Надявам се и нашите западни съседи Сърбия и Македония скоро да се присъединят към съюза.  Мирът  и разбирателството между народите нямат разумна алтернатива.  „Денят на победата“  е  Денят на Европа.   Това е ден на победата на мира и разбирателството.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар