петък, 12 октомври 2012 г.

ВОЙНА И МИР (Европейският съюз получава Нобелова награда)


http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19921072

След Барак Обама, и Европейският Съюз получи Нобеловата награда за мир. Наистина в Европа, континентът, в който са се водили най-кръвопролините войни, вече 77 години не е имало война. (Изключение прави бивша Югославия.) Това никога до сега в историята не се е случвало.

Впрочем и на много други места по света - Китай, Япония, САЩ, Канада - не е имало военен конфликт от 1940-те. Макар че САЩ участват в повечето световни конфликти, на своя територия те не са имали война от 1860-те.

Дали е възможен траен световен мир? Дали ще го разрешат военните и военните индустрии, тези "пазители на мира", които станаха толкова могъщи по време на студената война?

Фанатици и безумци винаги ще има. Все още има провалени държави и луди диктатори. Но все пак бъдещето на света е в ръцете на няколко велики сили. Те знаят, че третата световна война би била последна.

Едно време имаше виц: Питали радио "Ереван" дали ще има Трета световна война. Радио "Ереван" отговорило: Световна война - не. Но такава борба за мир ще настане, че камък върху камък няма да остане ...

От какво ще загине света? От самоубийствена война? От космичека катастрофа? Или просто от старост и оглупяване - not with a bang but a whimper (не с гръм а с хленч), както е казал Т.С. Елиът...

Все пак сме щастливи, че живеем и отглеждаме децата си в една нова Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар