сряда, 10 октомври 2012 г.

ЛИЧЕН УСПЕХ И НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС

 http://www.ciela.com/ciela_books/news-and-events/penkov-autograph.html/

С издаването на неговия сборник разкази "На изток от Запад" в  едно от най-престижните американски издателства и спечелената наскоро голяма награда на BBC, съвсем младият  Мирослав Пенков е вече най-успешния български писател в англоезичния свят.  Искерно се радвам за него! Браво, Миро!

Професионалната завист и злоба не е само български патент, но у нас тези неща ( за разлика от литературата ни) често прехвърлят границите.

Известен е вицът за българския казан в ада. Там нямало дяволи, защото, ако някой се опита да избяга, другите грешници го дърпали за краката. Така е и в литературата у нас. Ако имаш някакъв реален международен успех - веднага те намразват колегите ти. Може би затова си нямаме нобелист.

Но така е не само в литературата ни. Имаме едни от най-добрите футболисти в света и един от най-слабите национални отбори. По-малко завист и себичност би помогнала и лично на всеки. Което е добро за всички е добро за всеки.

В други страни, когато става дума за националните интереси, всички се обединяват: републиканци и демократи, консерватори и лейбъристи, бели и черни... А у нас този дето хванал златната рибка, като разбрал, че каквото даде на него, тя ще даде двойно на съседа му, поискал да му извадят едното око.

Затова всички ходим опипом в мрака като самуилови войници. И ни водят еднооки самозвани пророци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар