четвъртък, 3 юли 2014 г.

АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/03/2334715_aktivni_meropriiatiia_i_grajdansko_obshtestvo/

Веднага след като се разкри SMS-ната кампания за дестабилизиране на ПИБ миналата седмица, един независим коментатор на стената ми във Фейсбук каза, че според него SMS-ите ги пускал Бойко Борисов (  „мутрата от Банкя“). Прегледах нарочно чат-румовете по вестниците в събота и открих множество „независими коментари“ предлагащи тази хипотеза. Ето как протече моя разговор с коментатора , който каза ,че според него Б.Б. е най-големия комунист.
В.Л.:“ Да оставим настрана тези етикети! Колко пъти през последните 25 години БСП беше на власт и колко пъти ни докара до ръба на гибелта, до ръба на националната катастрофа? Луканов, Виденов, Орешарски ... Някой управлявал ли е България по-зле от тях? Но на социалистите Костов и Борисов са им виновни за всичко.  Все едно те двамата, а не БСП и ДПС, управляват страната от четвърт век! Да не говорим за предишните 45 години...“
Коменатор: „Принципно съм съгласен, само дето не мога да преглътна Борисов, съжалявам, но не го приемам за десен, още по- малко за умен. За комунистите не ми се говори, просто искам една нормална десница да се върне в управлението, без Борисов ( може би съм утопист).“
В.Л.:“За съжаление, Реформаторския Блок  едва ли ще има достатъчно подкрепа, за да управлява сам. Аз не съм гласувал за Бойко Борисов , но определено го предпочитам пред тези, които провалят България в момента. Впрочем, не бих се учудил, ако следващото активно мероприятие е да се изкара Борисов  виновен за банковия хаос.
Коментатор:„Е тук се различаваме в мисленето, аз пък си мисля, че това си е мутренски подход, който доста отива на Бойко Борисов , пускане на SMS-и  и други подобни атаки е в стила му.“
В.Л: Според мен, Бойко Борисов  трябва да е луд, след като има такова голямо мнозинство гарантирано му без проблем да се занимава с подобни малоумщини! Напротив, както миналата година имаше активно мероприятие срещу ГЕРБ с бюлетините в Костинброд, сигурен съм, че сега пак му готвят предизборни активни мероприятия. Това им е единствения шанс да имат някаква тежест изобщо в  следващия парламент  – да успеят да отблъснат избиратели от ГЕРБ и Реформаторския блок.“
След този емоционален разговор обаче, аз си помислих, че активни мероприятия срещу Бойко Борисов този път може и да няма. Няма да има такива мероприятия, ако той даде гаранцци, че  няма да мъти водата, и газта през водата,  на „Газпром“. Особено сега, когато основния стълб на петата колона на Москва у нас, БСП,  на практика излиза от играта. И лидерът й бяга в Брюксел.
Видяхме как чрез епиедмия от безпочвени слухове можеше внезапно да  се срине банковата ни система –  единственото стабилно нещо у нас – и валутния борд, който  гарантира стабилността на тази система. Наистина държавата вече от една година се клати от задкулисието. Продължава да тече едни пълзящ преврат, който започна в началото на 2013-та.
Но акцията за свалянето на ГЕРБ от власт тогава започна веднага след провалилия се референдум за АЕЦ „Белене“, другият силно доходоносен за някои хора, но не и за България, енергиен проект. 
На пръв поглед трусовете около банките се дължат на епическата битка между титаните на задкулисието – Пеевски и Василев. Но работата всъщност, струва ми се, е още по-сериозна.  Битката между  нашенски олигарси е само видимия връх на айсберга.  Не мисля, че и Доган е главния режисьор.
При липсата на свободни медии, на които хората да вярват, КГБ има дългогодишен опит в ползването на епидемии от слухове. Слуховете са идеално средство за манипулиране на общественото мнение, когато хората нямат доверие на медиите и на държните институции. Тези от нас, които са били на зряла възраст по тоталитарно време знаят за какво иде реч. Дисидентите бяха представяни като агенти на чичо Сам ( по късно и на чичо Сорос), срещу тях се пускаха злостни слухове за личния им живот.  Разпространяваха се слухове за намеса на турското и американското разузнаване и по време на Възродителния процес, организиран от БКП.
Но слухове, като този за банковите фалити миналата седмица, могат да се превърнат в самоизпълняващо се пророчество. И буквално да сринат цялата държава.
 Кой би имал интерес от това? Не мисля че и Делян Пеевски и Ахмед Доган биха имали полза от тотален срив на държавата. Да се разгроми КТБ – да, но не и цялата държава.  От тотален срив на държавата не би имала интерес също така нито една сериозна политическа сила, нито управляващите, нито кандидатите да управляват след тях същата държава.
   България  обаче е точно на фронтовата линия в новата студена война между Путин и Европейския съюз. Входна врата към  Европа за Южен поток. Така че не е ли логично да очакваме реакция от  страна на тайните служби на Путин, веднага след като беше спряно, до съобразяване с европейското законодателство, изграждането на Южен поток в България?
Проектът „Южен поток“ може да бъде изключително доходоносен за някои хора у нас.  Говори се, че българските строителни компании са свързани с Пеевски. И с БСП. Става дума за милиарди. Но това не е български, а руски проект, с огромно политическо, не просто икономическо, значение за Русия. С Южен поток се заобикаля Украйна и се гарантира  руското влияние в Европа по друг канал.
Активното мероприятие за разбиване на банковата ни система се провали. Но сега, в предизборна обстановка, могат да се очакват още  активни мероприятия и политическите шантажи.  Ще се води тежка партизанска  война. Но тук не става дума само за това коя партия  ще спечели изборите на 6 октомври и с колко. Струва ми се, че има сили, които биха искали България, ако не може да бъде послушно оръдие в нечии ръце, да потъне в разруха и хаос. Имаше такъв сценарий и за Украйна.
Едно успешно активно мероприятие от типа на банковите слухове може за отрицателно време да ни запали чергата. Но това е възможно само, ако хората  се подават на внушения, на стадни импулси,  ако не са самостоятелно мислещи граждани.  Там където има свободни  мислещи граждан, там където има гражданско общество, активните мероприятия, независимо кой ги организира,  са обречени на провал.

Миналата година масовите протести пресекоха един опит на задкулисието да превърне България в полицейска държава с главен полицай Пеевски. И този уикенд банковата атака срещу България беше навреме пресечена. Разбира се, за това допринесе много единството на  всички политически сили по въпроса за банковата стабилност  и изявлението на Президента в неделя.  Но хората  в България като цяло  не се подадоха на активното мероприятие. Няма панически опашки пред банките. Гражданското общество и този път победи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар