сряда, 7 ноември 2012 г.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА АМЕРИКА И ЗА СВЕТА ПРЕИЗБИРАНЕТО НА БАРАК ОБАМА?


Стереотипите са ярки образи в посъзнанието на хората и е много трудно да се изкоренят. По-трудно е да се победи сянка или призрак, отколкото  човек. По-трудно е да се обори предубеждение, или стереотип, отколкото рационален възглед. Но ние без да искаме мислим за света и хората в стереотипи.               
Чувам новоизлюпени български консерватори, по подобие на америоканските си колеги от Tea Party Movement („Движението на Чаеното парти“, което претърпя крах на парламентарните избори) да наричат Барак Обама комунист. Това е един стереотип  взет под наем. Традиция у нас е да сме по-големи католици от папата.
Макар че фашизма има много повече общо със сталинския комунизъм, отколкото с капиталистическата демокрация, у нас на времето имаше титла „активен борец против фашизма и капитализма“. Дори през 90-те някои кадри на БСП още ни плашека с „дивия капитализъм“ ( докато сами тайно се превъплъщаваха от комсомолци в капиталисти).
                Опасявам се, че отношението към Америка на мнозина у нас и до ден днешен е повлияно от стари стереотипи – насаждани в главите ни от деца.  По време на Студената война американците бяха лошите. Те бяха не само диви капиталисти, но империалисти, милитаристи и расисти.
                Всеки открива Америка по свой начин. Аз я открих едва през 1994-та година, когато отдох да живея там. Тогава установих, че „лошите“ американци имат много по-малко предразсъдъци към един българин отколкото западноевропейците. Американците не са ксенофоби. Те не мразят чужденците, не са високомерни към различните от тях. Готови са да ти помогнат. Ако си добър в работата си, никой не се интересува откъде идваш, каква е религията ти, какъв е цвета на кожата ти.
                Американската нация, за разлика от нациите в Стария свят, е многоетнична и много-религиозна ( но в същото време и по-патриотична и по-релиогиозна от европейските нации). В столицата Вашингтон всякакви черкви – католически, руски и гръцки православни,баптиски,  мормонски, както и синагоги, мирно съжителстват с огромна джамия с високоговорители по минаретата, за които не съм чувал някой да протестира.
 Американската държава е една голяма федерация, с различно законодателство във всеки щат. Но законите навсякъде се спазват стриктно. Затова, за разлика от нас, американците имат истинска демокрация. Защо се казва, че демокрацията е власт на закона? Мнозинството избира свои народни представители и държавен ръководител, но мнозинството често греши и избира непочтени хора. То има и склонност да подтиска малцинствата. Затова истинската демокрация е власт на закона. В Америка законите действат и се отнасят за всички. Нарушиш ли закона, дори да си депутат, сенатор или президент ( например Никсън) няма как да избегнеш наказание.
Американското общество е силно индивидуалистично. Такова „атомизирано“ общество не може да съществува без строга законност и толерантност към различните. Свободните трябва взаимно да уважават свободата си.”Американската мечта“ всъщност е била мечтата на мозина европейци през 19 век, които са искали да избягат от класово, етническо или релиогиозно подтисничество в страната си, за да започнат от нулата и да постигнат всичко сами, със собствени  сили в Новия свят.
Разбира се, до стредата на 19 век в Америка е имало робство.  (Дотогава и в Русия е имало крепосничество, но не и в Отоманската империя.) И до средата на миналия век в Америка е имало сегрегация и, както казва Мартин Лутър Кинг, американската мечта е била отказвана на черните.
                Но ето, американците вече втори път избират за президент Барак Обама.  Един черен човек управлява в Белия дом. Възможно ли е у нас да се случи нещо подобно? Възможно ли е някъде в Европа?
 Ромни пък е мормон. Мнозинството протестанти и католиците гледат с известно подозрение към тази своеобразна американска черква. Така че и Ромни както Обама беше представител на едно малцинство. Но той също имаше силна подкрепа сред мнозинството американци. Малцинствеността на Ромни и Обама изобщо не беше централен обект на предизборните дискусии.
                Американската демокрация и американската конституция са вече на повече от 230 години. И макар че има убити президенти, няма президент, който да е бил избран по незаконен начин. Барак Обама е 44-тия американски президент.
                Защо подкрепях Обама както преди четири години, така и сега? 
Обама е човек от новия век. Той свърши поне две много важни неща през първия си мандат. Първо, прекрати войната в Ирак. Тази война отне живота на толкова много хора, не направи иракчаните по-щастливи, а същевременно подейства пагубно на международния авторите на Америка. От друга страна обаче Бин Ладен, инспираторът на атентата в Ню Йорк от 11 септември 2001 г., на когото Буш толкова се заканваше, беше ликвидиран по време на Обама.
По времето на Бил Клинтън ( и него крайнодесните наричаха комунист) САЩ имаха балансиран бюджет. Тогава, през 1990-те, веднага след края на Студента война, Америка преживя най-големия си икономически възход.  Огромните държавни дългове  дойдоха именно  с десния Джордж Буш-младши и неговата война в Ирак. Американската финансова криза също започна по това време. Наистина, с мерките за спасяване на финансовата система, дългът на САЩ е нарастнал още повече от тогава. Но вече има признаци за подобряване на икономиката. И ръстът на безработицата пада.  
              Друго важно нещо, което направи  Обама беше здравната реформа. Макар че САЩ имат най-доброто здравеопазване в света, то не беше достъпно за над 40 милиона работещи американци, които не бяха здравно осигурени, понеже застраховките са много скъпи. Универсално здравно застраховане има във всички европейски страни, включително в най-консервативаната Великобритания, и то много отдавна. Сега вече го има и в САЩ и това е много важна промяна, срещу която се водеше тежка идеологическа война.
                Със смяната на поколенията, с израстването на интернетното поколение, за което не съществуват старите граници и предразсъдъци, настъпват радикални либерални промени в световен мащаб. Мнозинството американци отново гласуваха за левия Обама, който освен че е афро-американец, официално подкрепи идеята за гей бракове. Да има гей бракове беше гласувано в още два щата – Мейн и Мериленд. (По време на изборите в САЩ се провеждат и щатски референдуми.) Други два щата освен Калифорния, Колорадо и Вашингтон, легализираха марихуаната...
                Светът се променя по-бързо от нас. И понякога ни е трудно да предвидим какво ще стане, или да разберем какво е станало. Причината е че предразсъдъците и стереотипите ни за света се изкореняват по-бавно от амазонската джунгла.
Смятам, че преизбирането на Обама , един толерантен и миролюбив, но същевременно смел и непредубеден съвременне човек, е добре както за Америка, така и за целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар