сряда, 1 август 2012 г.

ПСИХИЧЕСКИТЕ РАЗСТРОЙСТВА ПО СВЕТА
Това е карта на разпространението на психическите разстройства (вкючитено тревожност и пристрастяване към вещества) в 14 страни по света. Както се вижда от процентите за САЩ и Франция богатството не води непременно до по-добър живот. Богатите не са по-щастливи. 

 Може би тези психически разстройства сред 20 процента от хората са един от симптомите на състоянието на света като цяло? Заедно с повишаването на температурата му и трескавото забързване на световната история...

 Душевна хармония не се постига с мислене за пари. Високият стандарт и високите технологии не ни правят по-щастливи. Няма хапче за щастие, което не води до още по-голямо нещастие на другия ден, или след известно време. 

Проблемът е човешкият егоизъм. Материалното няма да ни последва в гроба. Нито дори личната слава. Ако мислим за себе си като нещо отделно от световната хармония, рано или късно осъзнаваме, че сме обречени на провал. И това няма как да не ни доведе до депресия.

Светът не може да има седем милиарда центъра. Седем милиарда самодостатъчни индивидуалности, несъпричастни към цялото, без усещане за световна хармония. Седем милиарда свещи в мрака.


Няма коментари:

Публикуване на коментар