сряда, 8 октомври 2014 г.

ЗАМИНА ЛИ ВЕЧЕ ЗА БУКУРЕЩ ВЛАКЪТ СОФИЯ-БРЮКСЕЛ ?

Toзи текст, с изключение на последния абзац, съм го писал преди изборите, но за съжаление не е станал по-малко актуален. Ако сега тръгнем към нови избори, след няколо месеца няма да има никакво съмнение, че сме изпуснали последния влака. А резултатът от новите избори ще бъде отново същият или по-лош. Трудно е, но не е невъзможно все още да се състави стабилно правителство без задкулисие. 

\www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/08/2390819_zamina_li_vlakut_sofiia_-_brjuksel_za_bukuresht/


Според изпълнителния директор на Американската търговска камера в България В. Георгиев, вече  не дори прословутата корупция,  а липсата на стабилност  и предвидимост е основен проблем за чуждите инвеститори в България.
Представете си, че вземате влака за Бургас.  Но изведнъж, някъде към Сливен кондукторът ви информира, че маршрутът  на влака е променен и той вече пътува за Русе. Горе-долу така трябва да се чувства един чуждестранен инвеститор, който е вложил пари в български проект и изведнъж, по средата на пътя,  му съобщават, че условията вече ще са други. Например налагат нова 20-процентентова такса за зелената енергия. Освен че законите и правилата  у нас не се спазват, те постоянно се променят. Как можем изобщо да стигнем до някъде, ако постоянно сменяме посоката? И кой  чужд инвеститор ще иска да се качи на българския влак?
Оказва се, че от 2 милиарда лева задължения на Националната електрическа компания, 1.5 милиарда са плащания за АЕЦ "Белене". Но се опитват да ни убедят, че заради зелената енергия, или заради енерго-разпределителните дружества,  а не заради държавно-олигархичните разхищения, далавери и безобразия плащаме толкова много за ток.
Единствено свободният пазар, а не засилената държавна регулация ( и бюрокрация) може да намали цената на тока. Конкуренцията води до намалчване на цената, а монополизма – до увеличаване. Ние сме в парадоксална ситуация: на едно от първите места по свръх-производство на ток, но също така и с едни най-високи цени. Не е ли ясно за всички, че  ако има свободен пазар и конкуренция цените ще паднат? Но тогава някои няма да могат да лапат...
Миналата година чрез внезапно изкуствено повишаване на сметките за тока през януари, беше извършен нещо като преврат срещу Бойко Борисов. Вероятно причината беше, че след провалилия се референдум за АЕЦ „Белене“,  Борисов поиска да спре хвърлянето на милиони в “големия гьол“. По този, или по някакъв друг начин, той явно сгази лука на енергийната мафия. Правителството на Олигархски влоши още повече ситуацията с изкуственото задържане на повишаването на цените на тока и отказа от рефоми. Сега пак ние трябва да плащаме, ако не искаме енергийната ни система просто да колабира.
Същото важи за диверсификацията в газовите доставки.  Диверсификацията не само би ни дала независимост и сигурност, но би намалила цените на газа.
Не демокрацията  и не свобдодния капиталистически пазар, както ни плашеха през 90-те, а именно червената олигархия, която постави своите лични интереси над националните, е причината  за провалите ни по време на т. нар „преход“, за изоставането ни на опашката на Европа.
Ние имаме вече 25 години преход от комунизъм към капитализъм. А преди това имахме  45 години  преход от капитализъм към комунизъм.... Имахме един жестоко репресивен  „социалистически“ преход ... Ако се съди по трайната ни обсесия с турското робство,  изглежда че не е още свършил  и прехода ни от робско самосъзнание към независимост и свободна воля! Половината от миналия век на България мина в робско послушание пред „двойните Освободители“...  Ще свършат ли някога наиште „преходи“? Ще свърши ли оплакването ни , че някой ни е виновен за нещо?
Ще свърши ли някога преходът ни от Азия, или Евразия към Европа? Влакът пътува ту към западната, ту към източната ни граница.  А олигарсите, които ни поставиха на тези опасни релси,  не се возят на този влак ...
Стига вече преходи!  Нали целият ни живот е един преход от раждане към смърт? Колко още поколения  ще трябва да страдат цял живот, докато решим накъде да се движи  държавата ни? Наистина ли още някой се съмнява, че европейската посока е правилната?
По повод новати констатации от Европейската комисия, че продължава да липсва напредък в съдебна реформа, служебният министър на правосъдието Христо Иванов каза, че България се превръща в новия болен човек на Европа. Румъния се справя по-добре от нас и има възможност да бъдем раздлени от Румъния  при мониторинга за правосъдието и вътрешния ред...
Изпускаме ли  вече и последния влак за Брюксел? Не е ли той вече на гарата в Букурещ?... А ние си оставаме сред ориенталското безвремие, сред тъмните нашенски далавери, пазарлъци и тарикатлъци. Нашите олигарси и дори прокурори и съдии  продължават да продават и честта си, и държавата си за личен келепир. А нашите "патриоти" с трепетни сърца очакват Дядо Иван (или дядя Володя) да дойде на бял кон откъм Крим. За да ги направи задунайски губернатори ...  Защо ни е тая Европа! Само да ни държи сметка какво сме откраднали, или проспали. Хубаво си ни е тук, в Ориента.

Надявам се, че след тези избори дясно-центриските сили ще намерят мъжеството вместо да се пазарят за това кой точно да кара влака (естествено е да го кара този, който е спечелил изборите)  да седнат колкото може по-бързо да преговарят за посоката на движение – за спешни реформи в съдебната система, енергетиката, здравеопазването, за спасяването на България.
https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQBbjtGyeAv2qW_p&w=158&h=158&url=http%3A%2F%2Fwww.mediapool.bg%2Fimages%2F225%2Fe19b8178469b76127ec4e3bb429ca925.jpg&cfs=1&upscale=1

Няма коментари:

Публикуване на коментар