четвъртък, 12 декември 2013 г.

ЕВОЛЮЦИЯТА И НОВИЯТ ВЪЗХОД НА АНТИЗАПАДНИЧЕСТВОТО



Във "Фейсбук" Mariela Nordell беше публикувала на стената си фотографии от Северна Корея. "Смразяващо!" – коментира Raya Sofia – "Вижда се предимно бетон и липса..."Наистина имаше нещо зловещо в огромните изпразнени от коли и хора пространства на тези снимки. Виждаше се някаква подредена тълпа само на опашката пред мавзолея на червената династия Ким, наричан "Двореца на Слънцето". Nicko Samarsen коментира: "Изглежда интересна дестинация. "Смразяващо" предполагам трябваше да е в кавички. Ако хамериканците не им бяха наложили ембарго сигурно щеше да е още по-приятно място..."

Ето и моят отговор на горния коментар: "Забелязвам, че след "соросоид" и "либераст" една нова думичка в речника на организираната омраза към западната цивилизация и демокрацията е"хамериканци". Това да не идва от Хамер, американският милионер - приятел на Ленин? Ако е така, уверявам ви Samarsen, че не всички американци са хамериканци... Наистина, гледайки тези снимки от Северна Корея – очевидно официално разрешени от властите, защото тук няма и намек за лагерите, екзекуциите и глада в тази страна – можем да видим каква е представата на комунистите за идеалното общество. И да настръхнем..."

(Думички като "хамериканци"  и „соросоиди“ се пускат масово и изведнъж по профили и чатове, та започвам да си мисля, че има някакъв таен клуб на творчестката полуинтелигенция, който ги одобрява и разпространява.)

Враждата между русофилите, които виждат европейското просвещение и демокрацията като голямото зло за света, и западниците, за които руският авторитаризъм е голямото зло, не е нещо ново за нас. Враждата между славянофили и руски западници е внесена от Русия в България още по време на Възраждането. След Освобождението русифилството и русофобството са основни тенденции в българската политика. Русофобството, или нашето западничество, доминира в различни форми за известно време, но след превземането на България от Съветската армия на 9 септември 1944 година, русофилството, вече сменило православните отшелнически одежди със сталинска куртка и фуражка с червена петолъчка, става абсолютно доминираща тенденция. Поради това, че комунистите доминираха всички сфери на обществения и икономически живот цели 45 години, идеологиите на посткомунизма и антикомунизма водиха неравна борба през 1990-те.

Но с приемането ни в Европейския съюз, ние имахме илюзията, че най-после сме станали нормална европейска страна, каквато нашите възрожденци искаха България да бъде. Мислехме си, че противопоставянето между русофили и западници, между привърженици на източния авторитаризъм и привърженици на западната демокрация вече е отживелица. Уви, направили сме голяма грешка!

След приемането ни в Европейския съюз, омразата към либералната демокрация – и към западната цивилизация като цяло – се възражда с нова сила. Идеята на Путин за "Евразийски съюз" – като някаква нова посткомунистическа форма на Съветски съюз или на СИВ с център Москва, намира радостен прием у нас сред някои от враговете на "хамериканците", Хевропейския съюз, "юдеите" и "западния колониализъм".

Разбира се, антизападничеството е еволюирало и мутирало, както и властта в посткомунистическа Русия еволюира и мутира. В някои свои сегменти, особено сред по-младите, антизападничетвото днес се самоосъзнава като левичарство от западен тип, като критика на капитализма от леви, либерални позиции. Но всъщност у нас това си е пак старото антизападничество, разпалвано десетилетия от агентите на Държавна сигурност и КГБ. На езика на ДС, за разлика от езика на младите, не толкова думата "капитализъм", колкото думите "либерал" и "демократ" са мръсни. Това са някакви "либерасти" и "демокрасти", внесени от лошата Америка. Някакви "соросоиди" пуснати да всяват смут сред народа от американското посолство ...

Путин се опита да замени съветската комунистическа идеология с нов руски национализъм. И някаква нова Евразийска идея. Комунистическата номенклатура в Русия бе заменена от ка-ге-бистката олигархия. Газовата експанзия замести идеологическата война във външната политика. И на наша територия се води войната между Газпром ( и Росатом) и всичко което не е Газпром (или атом) – западни петролни компании, шистов газ, зелени енергии. Борбата е безмилостно жестока. Зелената енергетика, както и проучванията за шистов газ, трябваше да бъдат задушени още в утробата. Ако не с пълна парламентарна забрана, както стана с проучванията за шистов газ, то с унищожителен 20% данък за зелената енергия.

Засега приоритетите на правителството "Орешарски" са проектът на Газпром "Южен поток", както и строежът на нова руска АЕЦ, в допълнение към доразвиването на старата в Козлодуй. (Разбира се, задача номер едно на правителството е изобщо да оцелее – чрез  коледни надбавки и обещания за повишаване на пенсиите с 4 лева.)

Ръководството на БСП трябва да играе една трудна двойнствена роля. То трябва от една страна да се прави пред Брюксел, че БСП е нормална европейска социалдемократическа партия, а от друга страна да работи за руските енергийни интереси, които най-често са и интересите  на българската олигархия, но не на Европейския съюз. На социалистическите манифестации редом със знамената на европейския съюз се явяват и портрети на Сталин. Гласуват се закони в услуга на олигархията, докто се подържа старата класово-партийна реторика на "грижа за обикновените хора".

Много по-откровено проруска и антизападна се оказа пария "Атака". Тя ясно артикулира антизападническите тенденции, които тихомълком прокарва и БСП. Само в последната седмица, по предложение на "Атака" на "Газпром" бе подарен съсипващ 20% данък върху зелената енергетика. Лидерът на "Атака" беше заснет по черни гащета на кубински плаж в деня, когато в София се гласуваше бюджетът. Оказа се, че това било част от борбата на "Атака" със западния колониализъм. Сидеров бил отишъл в Куба да изследва опита на добрите, неколониалните държави. Щели да последват визити в Китай, Русия, Венецуела и Сирия...

Методите на работа на някогашните съветски комунисти и техните слуги еволюират външно, но не се променят по същество. Едно време държавните медии пропагандираха антизападната, антидемократична идеология на властта. Сега подобна функция изпълняват медиите на младия олигарх Пеевски и стоящата неотменно зад него КТБ на Цветан Василев. А Българската национална телевизия беше наказана от управляващите за това, че обективно отразява протестите срещу правителството. Субсидията й ще бъде намалена с 5 милиона лева догодина.

От началото на 90-те години насам досиетата на доносниците на ДС бяха използвани от екс комунистите (а и не само от тях) за шантаж и контрол на политици и журналисти. Двамата ренегати от парламентарната група на ГЕРБ от последната седмица са имали проблеми с прокуратурата, които с напускането им на групата на опозицията се разрешават. Очевидно подходът на управляващите към по-младото поколение, в което няма агенти на ДС, е подобен: ако искаш да не те даваме на прокурора – знаеш какво трябва да направиш... Шантаж и заплахи с прокуратурата.

Тъжно е, че войната между русофили и прозападници все още се води у нас през второто десетилетие на 21 век, когато България е член на ЕС. И тук не става дума просто за интелектуално състезание между православната славянска култура и западната култура на индивидуална свобода. Не става дума и за отношение към руския народ. Става дума за геополитически имперски интереси.
Виждаме какво се случва в Украйна, на която е много по-трудно да се освободи от желязната ръка на Големия брат. Украйна е буквално географси и езиково разделена на прозападна и проруска зона. Дано украинския народ победи в своята борба за независимост.

Но тъжно е, че и ние се връщаме назад към едно такова състояние на вътрешна студена война в страната ни. България уж е част от Европейския и Евроатлантическия съюз, а задкулисни политически централи с все по-голямо ожесточение громят "либерасти", "соросоиди", "хамериканци" и "западни колониалисти". Същевременно те представят комунистическото минало като някакъв изгубен рай. Нещо като пропагандните снимки от Северна Корея...


Добре е да се припомня на по-младите, че съветския комунизъм няма нищо общо със западното левичарство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар