петък, 8 март 2013 г.

ЧЕРНА ПЕСЕН



Когато ругаем политическата класа, когато оплюваме и прогонваме с  ритници миналогодишния народен месия, не трябва да забравяме, че политиците са хора, които ние сами сме избрали. Цар или пъдар – те са това, което ние, българите сме. Те са избраници на нашия  народ. Така че опитите да въведем някакъв допълнителен филтър за политиците, освен изборите, е всъщност опит да въведем контрол върху собствения си избор.

Борбата с корупцията трябва да започне с промяна в начина ни на мислене. А това е най-трудното. Страната ни се променя с времето, но нашето мислене – не. Гражданското общество е постоянно действащ механизъм в една действаща демокрация, постоянен контрол на институциите. А не постоянно революционно рушене и преизмисляне на институциите из основи. Какво правим ние? Както е казал поетът в своята „Черна песен“: „През деня неуморно изграждам, през нощта без пощада руша.“ Това правим.

По-добра система от тази, която сега имаме, от парламентарната демокрация, не е измислена. Проблемът не е в системата, а в начина на мислене. Как орел, рак и щука теглят колата видяхме и от опитите на протестиращите да артикулират някакво смислено послание. И  дори да се съгласят до кого точно адресират посланието си в момент на правителствена криза.


Петко Славейков:


Димчо Дебелянов:


Няма коментари:

Публикуване на коментар