петък, 15 март 2013 г.

НОВИЯТ СВЯТ



Съединените щати имат президент от африкански произход. Европа има папа от Новия свят. Светът е нов. И Обама и папа Франциск са (или изглеждат) народни хора. Обама въведе медицинска застраховка за всички.Папата каза, че ще служи на безгласните и уязвимите.

Криза. Навсякъде хора се бунтуват срещу стария свят. Той си отива. Но не е ясно още какъв ще бъде новият.

 В Източна Европа старият свят беше Комунизма. Сега  и у нас има  народен бунт. Но той е  срещу новия свят – от преди 20 години...  Революция ли е това или контрареволюция?

 Казват, че 20-ти век е започнал през 1914 година. С Първата световна война. Дано да няма повече световни войни. Дано това да си останат войните на 20-ти век!  Но има и други начини хората да се унищожават:  Гладът. Неграмотността. Обикновената глупост.

Гугъл не ни направи по-умни. Не знаем повече за това кои сме и накъде отиваме. Фейсбук е мегданът на световното информационно село.

Дали новият свят нe e наистина ново Средновековие? 

2 коментара:

  1. Няма нов свят, няма и да има скоро.Разбира се ще има и промени и кризи и бунтове и всякакви маневри от страна на Елита да запази правилата, които му гарантират положението и възпроизводството. Светът ще стане по-малко елитарен и по-прозрачен много трудно.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, и аз изразих едно песимистично мнение накрая, че светът се феодализира, става средновековен. Дано да не съм прав!Защото има и други тенденции. Но ако е средновековие (с Фейсбук мегдан:), поне да имахме вяра в Бог.

    ОтговорИзтриване