събота, 9 февруари 2013 г.

БУДА, БЕЛЕНЕ И ДЗЕРЖИНСКИ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1762079


Тази седмица Красимир Райдовски, представен като екс-разузнавач, беше един от далите  интервю във връзка с публикуването на досието „Буда“. Той  на практика защити премиера  и (несъмнено с право) нарече изваждането му в този момент активно мероприятие. Райдовски е бил шеф на пресслужбата на Жан Виденов и е бил свързан с кръга „Орион“. „Разузнавач“ ( така едно време  се наричаха  само „добрите“, комунистическите шпиони) той е бил към Комитета за държавна сигурност. Бил е офицер в Първо главно, външното разузнаване.  Разбира се, Шесто главно управление на ДС има най-много вина за преследването, затварянето и дори убиването на хиляди невинни българи. Но и външното разузнаване е преследвало българи враждебни към комунизма в чужбина.
          С едно нещо от изказванията на екс-разузнавача съм съгласен. Да се поставя под един знаменател агентурно досие на сътрудник на бившето ДС и агентурно досие на сътрудник на криминалната полиция е умишлено изопачаване на истината.  Лошо ли е да се бориш с престъпността? ДС е била репресивната политическа полиция на една партийна диктатура, а Криминалната полиция (или  Централната служба за борба с организираната престъпност) има за цел да  се бори с престъпността. Разбира се, важно е дали имаш досие на агент, или на заподозрян.
          Но Райдовски твърди и друго нещо, с  което съм напълно несъгласен. Той твърди, че членовете на БКП  „са много по-обвързани с комунизма, отколкото всички оперативни работници на ДС, взети заедно“.  Това разбира се е казано в контекста на изказване срещу Иван Костов, вероятно най- ненавиждания от бившите „служби“ ( и от кого ли не) човек в България.  
          Нека се замислим – наистина ли членовете на БКП са били по-обвързани с тоталитарната власт, по-виновни за тоталитарната диктатура, от  всички „работници на ДС“?
          В България през 1980 година имаше около един милион комунисти. Вярвам че много голяма част от тях не са направили нищо лошо на никого. Поне не са направили повече лошо отколкото биха направили, ако не бяха комунисти.Първо, не може да се отъждествява членската маса на БКП, този един милион хора, с номенклатурата, с ръководството на партията. Но за разлика от редовите комунисти, редовите агенти и доносници на ДС са били ангажирани с конкретна дейност. И със своите донесения са довеждали до репресии над невинни българи. Уволнения, интернирания, затвор. Понякога и убийства.
           След десети ноември много от тези агенти се укриха навсякъде, където имаше властови позиции.  Някои от тях продължиха да се занимават  с конспирации и убийствата. Вярно е че сега вече се убиваха главно помежду си. Убийствата очевидно бяха свързани с дадените на хора от силови групировки и банки пари – вероятнои и при Луканов и при Виденов, както и с криминалната дейсност на тези групировки. Но както подобава на съветски агенти ( защото нашето КДС на практика си е било филиал на КГБ) много от тези хора пак обслужваха руски интереси. Най-знаковите убийства на „прехода“  вероятно са имали връзка с боричкането за това кой ще държи кранчето с руския газ. Както знаем, Русия и до сега има енергиен монопол у нас, макар че сме страна-член на Европейския съюз.
          Активното мероприятие „Буда“, което продължава с нови публикации, пак вероятно е свързано и с руските енергийни интереси.  Ако беше просто загриженост, че може би Бойко Борисов е имал връзка с организираната престъпност, защо това досие излиза чак сега? Вероятно това има връзка, както с български, така и с руските  интереси – гоазопроводите и електроцентралите. Възможно е с тези енергийни и политически  интереси да имат връзка и опта за убийство пред съдебната палата и  инсценировката срещу Доган.
          Предизборно можем да очакваме още замервания с досиета и активни мероприятия. Има за съжаление доста хора у нас – от различни политически партии, с различни икономически интереси, които всъщност не желаят, нямат сметка България да бъде една европейска страна, в която царят мир, законност и правов ред.
          За съжаление, и разкритието на нашите власти за вероятна връзка на Хизбула с атентата в Бургас отново бяха разглеждани в чисто политически контекст, в контекста на това кой на международната сцена има сметка от такова разкритие.  Никой сякаш не се интересува от факта, че кървавият атент е терористичен и престъпен акт извършен у нас. Кой говори за мерките за сигурност? И този въпрос се разглежда  предизборно и политически.Така че излизането на досието „Буда“  точно сега може  да има връзка  и с позицията на правителството по атентата в Бургас.
         

Няма коментари:

Публикуване на коментар