сряда, 20 февруари 2013 г.

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, РЕВОЛЮЦИЯ И ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1787475


        
                                                „Комунизмът е съветска власт плюс  електрификация...“
                                                                                                                                      Ленин

Аз съм един от пострадалите от безсрамните  сметки за ток, които ЧЕЗ ни връчи за декември. Апартаметът ми се отоплява с 4 електрически радиатора. Имам още бойлер и кухненска печка.  Според ЧЕЗ  през декември съм изхарчил ток за 880 лева! При това  нито аз, нито някой друг от семейството ми  е бил в апартамента през първите десет дена на месеца. 
 
Очевидно  е, че държавата трябва спешно да се намеси. Трябва да се  разсекретят приватизационниоте договори с ЕРП-тата. Държавата трябва да поеме функцията си на регулатор на монополите. Смисълът, силата и дори бих казал чарът на капитализма е именно в многообразието и конкуренцията на свободния пазар.  Ако има конкуренция и свободен пазар, ако имаме право на избор, цените неминуемо падат. Един пример за това са такситата в София. Компаниите са много и затова цените са ниски. По-ниски, отколкото в по-малките градове. 

Но монополизмът е нещо съвсем друго. Той е по-близък всъщност до комунизма ( навремето наричан социализъм) отколкото до класическия капитализъм.  Ако монополът е държавен – няма конкуренция, няма качествени стоки и услуги. Частният монопол, ако не се регулира от дърважата, е нещо подобно. Със сигурност услугите му са по-качествени от държавните, но клиентите пак нямат право на избор. И цените, ако не се ограничават от държавен регулатор, безпроблемно хвърчат нагоре, за да се пълнят джобовете на монополистите. 

Държавният монопол подържа по-ниски цени, но понеже е бюрократичен, неефективен и  работи на загубва, пари за него се наливат от държавния бюджет, т.е. пак  от джоба на данъкоплатеца. С  други думи, национализацията на частните монополи би била голяма глупост. Това би навредило силно на икономиката ни.  Електричските компании трябва да бъдат частни, но категорично и строго  регулирани от държавата. Освен това трябва да има свободен пазар, конкуренция между различни компании, избор за потребителите, за да има по-ниски цени и по-качествени услуги. 

Протестите започнаха спонтанно и веднага станаха масови в цялата страна.  Като че ли се отприщи язовир. Хората наистина изнемогват. Не може сметката ти за тока да е по-голяма от заплатата ти! Живял съм в САЩ; там всички сметки за ток, вода и газ взети заедно, които съм плащал, никога не са достигали и една четвърт от заплатата ми, която съвсем не беше голяма... Когато в една държава няма средна класа, тя е винаги на ръба на революционния разпад. А ако хората плащат за ток повече от заплатата си, това означава, че в страната няма средна класа. 

Освен че БСП и други политически сили се наредиха на опашка да яхнат предизборно протестите за тока, мирните акции на възмутените граждани  разбира се бяха инфилтрирани и от екстремисти. Гражданските протести  често завършваха като анархистични истъпления на маскирани младежи, които хвърлят камъни и бомбички, трошат коли и витрини, преобръщат контейнери с боклук. Известно е, видяхме и от това, което стана в Гърция миналата година, че анархистичните акции не водят до нищо друго освен до още по-голямо обедняване на хората. А могат и да доведат до тотален колапс на държавата, от който ще се възползват мафията и най-мракобесните политически сили. Имаме примера и на Русия и на Германия от миналия век. И коя кървава революция е довела  народа до нещо по-добро?

Хубаво е да протестираме, да притесняваме, ако трябва и да свалим правителството, но да ни е ясно какво точно искаме. От напълно оправдани протести срещу електрическите компании и липсата на държавна регулация това, което стана във вторник в България приличаше повече на безредици. Някой на Фейсбук гордо го нарече гражданска война. Целта  не е ясна – това било протест или война не само срещу това, но и  срещу всички правителства на прехода!  Срещу всички политици. Добре, но каква е алтернативата тогава?
 
Мисля че единствено  мафията има сметка от такава война, падане на правителството и анархия. Така България може да се оттласне от Европейския съюз  по посока на авторитарна  Русия. Мафията винаги се облагодетелства от хаоса и безвластието. Но мощната българска енергийна мафия е тясно свързна с Русия. Това беше целта не на справедливо протестиращите, а на тези  сили, които искаха да превърнат протеста в хаос и гражданска война.

На Фейсбук имаше снимки от изгаряне на американско знаме пред Парламента.  Защо американско?  ЧЕЗ не е американска , а чешка фирма. "Мислещия за малкия" Сергей Станишев пък се яви на сайта на Хизбула, които също горят американски знамена. Хора пледират за национализация. .. Както се дефинираше едно време комунистическата революция:  това е победа на прогресивните сили над здравия разум.

 Енергийната мафия, свързана с руски интереси, се ядоса на правителството на Борисов за Белене и други доходоносни ( за самата мафия) проекти, които не получи. Опасността е, че именно мафията, а не просто някаква политическа сили се опитва да свали и вземе властта.  Ето, правителството на Бойко Борисов подаде оставка. И сега какво? Ще се оправят ли сметките ни за тока? Ще се преразгледат ли договорите с  ЕРП-тата? И кога ще стане това?

Не Америка, или Европа, а именно енергийната мафия, обвързана с Русия и свързана с БСП, доведе народа ни до просешка тояга.

Опасявам се, че БСП печели предизборната битка с ГЕРБ, която започна с референдума.  Все пак, ходът на Бойко Борисов с оставката е умен, защото два повече шанс на ГЕРБ на предстоящите избори. Да се надяваме, че ДСБ и Синята коалиция, както и „Движение България на гражданите“ ще вземат повече гласове на изборите. Да се надяваме, че те ще бъдат, ако не победители, то поне необходими  коалиционни партньори, които да разчупят фалшивия двупартиен модел ГЕРБ-БСП. Иначе ни се очертава правителство на БСП. При сегашната ситуация на икономическа и политическа криза ( а и при всяка ситуация) една дясноцентриска коалиция е определено за предпочитане пред  ляво управление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар