четвъртък, 10 януари 2013 г.

ВЯРА, МОРАЛ И ИКОНОМИКА



            Според известния икономист Стив Ханке, наричан „баща на валутния борд“,  Българя може да бъде водеща сила на Балканите, ако се справи с корупцията. Голямата корупция, както и неефективната съдебна система плашат чуждестранните инвестори, които все не идват у нас въпреки изненадващо добрите икономически показатели.
             Ние сме трудолюбив народ. Но това не е достатъчно. Най-проспериращите държави – САЩ,  Германия, Япония ,Китай – освен че имат трудолюбиви народи, имат също така ниско ниво на корупция. Корупцията е основния проблем и на Русия, тази бивша свръх-сила, която изгуби Студената война. С корупция и срастване между мафия и държава, световна икономика не се прави.
            САЩ останаха водеща световна икономика след Студената война. Американците са трудолюбиви и предприемчиви, но освен това  имат  ниско ниво на корупция и ефективна съдебна система. Друга  характерна черта на американците е голямата им религиозност. Макар че принадлежат към най-различни вероизповедания, мнозинството американци, за разлика от мнозинството европейците,са вярващи.
            Вярата е тясно свързана както с личния оптимизъм, така и с респекта към моралните ценности , които са основата на обществения договор.
            На Йордановден видяхме шокиращо видео, в което варненският митрополит Кирил пръска със светена вода миряните от прозореца на своя „Линкълн MKZ Хибрид“, за който  се бил хвалел, че само американският президент и той имат такива. Според Комисията по досиетата, Митрополит Кирил е работел за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав"...  Неведоми са пътищата Божи, но Митрополит Кирил с този „Линкълн“ май се е отправил по съвсем  друг път.
            След кончината на Патриарх Максим Българската православна църква е в дълбока криза.Защото се оказа, че 11 от 15-те митрополита са били агенти на Държавна сигурност.  Изключение правят самият покоен Патриарх, Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и пловдивският Николай. Последният също се прочу с колите си на обща стойност 300 хиляди лева. Но той е твърде млад, за да е бил вербуван от ДС.
             Нека не забравяме, че Комитетът за държавна сигурност не беше няакава полиция, която се бори с престъпността, а тайна разузнавателна и репресивна служба. ДС беше  политическата полиция на една атеистична диктатура, пращала в затвора и в гроба немалко  българи главно  за политическите им разбирания, но понякога и за религиозните им убеждения. Може ли Божи служител тайно да е служел  на такава институция, а след това да няма дори доблестта да се покае?
             И в какво да вярва българският народ? Светските тоталитарни вери на двадесети век – фашизма и комунизма - се провалиха. Комунистическата вяра рухна преди 20 години пред очите ни. Комунистическият морал беше избирателен, базиран на идеята за „врагове на народа“ и  „класова борба срещу световния капитал“. Но мнозина от видните проповедници на комунистическата вяра веднага след 10 ноември 1989 станаха крупни капиталисти. Тайното им двуличие цъфна като показна арогантност. Но сега се оказва, че и някои от „Божиите служители“ са били такива  и още по-лоши двуличници.  Служили са хем на Бога, хем на безбожната власт.
            След всичко това, не е чудно, че повечето българи не вярват в нищо – нито в комунистически идеали, нито в демокрация, нито в Бог. Не вярваме в бъдещето си. А без вяра и оптимизъм, колкото и да сме трудолюбиви, не можем да се реализираме добре, нито като индивиди, нито като нация.
            Не убивай, не кради, не лъжесвидетелствай – тези три от десетте Божи заповеди са в основата на всеки обществен морал и правов ред. Смъртни сме. И ако не вярваме в нещо, което остава и след нас, не можем да бъдем много щастливи. Но липсата на вяра и някакви морални ценности  – не непременно религиозни, може и хуманистични –пряко се отразява и на икономиката. Защото ни прави податливи на корупция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар