сряда, 28 ноември 2012 г.

ИМА ЛИ СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ?




Много хора у нас живеят с убеждението, че такава конспирация има. Все някоя велика сила иска да ни поробва. Все някой отвън е виновен за вътрешните ни проблеми.
Отдавна се чува следното твърдение: „Ако не беше турското робство, Ренесансът щеше да се случи в България и Западна Европа нямаше да ни изпревари в развитието си.“ Добре, да приемем, че сме били „поробени“, а не завладяни през 1396 г. Но замисляме ли се защо Данте Алигиери, Петрарка, Бокачо, Чимабуе, Джото – всички тези велики ранно-ренесансови творци са живяли в Италия по-рано, още по време на Второто българско царство? Преди падането на България под османска власт са живяли и Тома Аквински и  Джефри Чосър. Крали Марко и цар Иван Шишман са връстници на Чосър. И са родени след смъртта на Данте.
Казвал съм и друг път, че „турско робство“ е една метафора, която с мазохистична наслада приемаме за истина. Такава идеологема, за „робство“, не се ползва нито в Сърбия, нито в Гърция. За разлика от САЩ и от Руската империя, Отоманската империя не е ползвала робски труд. Най-малко във века на Възраждането. Доста от нашите „роби“ са ходили да учат в Европа, а по-неуките са притежавали земя и добитък.
По комунистическо време се говореше за монархо-фашизъм и „черното робство фашиско“, от което ни била освободила Съветската армия. Но в следствие на това освобождаване паднахме за близо половин век под друго, червено робство... А, да, пропуснах да спомена, че преди Турското сме имали и Византийско робство...
Така историята на България се оказва един безкраен наниз от робства.
            Днес в обществените представи същестуват две  митологеми – една дясна и една лява. Според дясната, всички днешни проблеми на България идват от Комунизма, от „съветското робство“. Според лявата митологема за всички наши проблеми, както и за всички световни проблеми изобщо, са виновни американците – тези страшни западни поробители.
В световната конспирация срещу България, в която се бяха съюзили султанът, папата и руския цар, в края на Студената война се намеси и Чичо Сам. През 90-те години ни се внушаваше, че тази оживяла карикатура от времето на Студената война е създала конспирация срещу България, която ни е довела до просешка тояга ... Само че не някакви американски агенти, а наши агенти на бившата ДС прибраха и изнесоха държавните пари.
От една страна, все някой ни поробва и иска да ни погуби. Но от друга страна,  пак някой отвън идва да ни освободи.  Дядо Иван дойде да ни освободи от турско робство. Извисилият снага и шмайзер над Пловдив Альоша дойде да ни освободи от монархо-фашиско робство. Наистина Сталинският диктат инспирира кланетата и лагерите от края на 40-те и 50-те. Наистина и по живково време комунистическата власт у нас се подчиняваше на Москва.Но пак тези инспирирани отвън репресии ни бяха виновни, че през 80-те нямахме такова дисидентско движение, каквото имаха чехите и поляците.
Днес България има пазарна икономика и демокрация. Но, уви, отново някой отвън  ни  е виновен за корупцията и бедността. И някой отвън трябва да ни спасява от собствената ни неспособност да се справим с корупцията – например, да си създадем функционираща правна система. Наскоро Народното събрание направи на тъмно, без дискусии лош избор за върховен съдия, след което, под заплаха от нов доклад на Европейската комисия, трябваше да се търси начин да се поправи направеното от депутатите и управляващите. Метрото в София и магистралите най-после започнаха да се строят усилено. Но това става главно, защото получваме европейски пари за инфраструктурни проекти и защото те трябва да се отчитат. Няма как да се открадне сто процента от тези пари.
Да е жив и здрав нашият нов поробител – Европейският съюз!
Но ако искаме да се почувстваме най-сетне свободни хора ( защото всъщност ние сме свободни хора), трябва да се освободим не от някаква външна конспирация, не от някакъв чуждестранен поробител, а от робството на собственото си робско мислене. Мисленето, че за да постигнем нещо, то трябва да ни се даде наготово от правителството – били в София, било в Брюксел – или, че ако не ни се даде, трябва да го откраднем, а не да си го направим, това е робско мислене.
             Най-успешни са тези хора и народи, които не се оплакват постоянно от съдбата си, а с труд и постоянство постигат това, което искат да постигнат.  И имат самочувствието, че могат да го постигнат.
             В нашата история има достатъчно неща, с които можем да се гордеем, но ние се гордеем с някакви други, най-често неверни неща. Например Св. Кирил и Методий не са били българи, а гърци. Но кирилицата е измислена не от тях  – от тях е измислена глаголицата. Кирилицата е измислена в България – или в Преславската книжовна школа, или в Охриската, от Св. Климент,  дошлъл от Великоморавия по покана на княз Борис. 
              Но изобщо, вторачването в миналото и вървенето напред с глава обърната назад е само признак за национални комплекси. Както и оправдаването с някакви чужди конспирации. Пример колко неплодотворно и смешно е това (особено през 21ви век) ни дава една нова съседна нам държава, обявила себе си за „люлка на цивилизацията“.  Време е да излезем от люлката и да се погрижим сами за себе си.

6 коментара:

  1. В отговор на Владимир Левчев
    Интересна статия, която като като цяло претендира да докаже, че проблемите на давещият се са проблеми преди всичко на самият давещ се.
    Никой не е пророк в собственната си държава и народ, който не познава историята си е осъден да я повтори.
    Базирайки се на тези твърдения, които не са мои а на Исус Христос и на Хорхе Сантаяна, бих искал да развия въпроса за независимоста на един народ и влиянието на останалия свят.
    Неоспорван факт е, че първата и втората български държави са били фактор в Европа в политически и икономически смисъл. Това показва развитието на държавата при цар Борис и при цар Симеон, защото за развитието на културата е необходим преди това икономически разцвет. Също така при царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен, които са повлияли между другото и на кръстоносните походи. Тогава също се развива движението на богомилите, няколко века преди Мартин Лутер. Върху тези въпроси само, могат да се напищат няколко тома, но моята цел е друга в тези няколко реда...
    Исторически погледнато стенописите в Боянската църква са датирани от 1259г. А Джото ди Бондоне е роден през 1267 г. Така че ренесанса в България се е случил в зародиш. Друг е въпроса за развитието му.
    Това, че България е била завоювана от Турската империя е исторически доказано. Репресии и геноцид е имало най вече през XVI, XVII и XVIII век, което щеш или нещеш води до културен и икономически упадък. Като имаме предвид кампаниите по илямизиране и забраната за изповядване на християнството, се получава тотален упадък на обществото, защото по това време религията е била единственният проводник на културата. Ограничаването на културни и политически права, според мен може да бъде наречено робство, още по-вече ако тези, които управляват, могат да екзекутират по свое усмотрение.
    По отношение на новата история, мога да вметна следното: Последните десетилетия на XIX век безспорно са били време на културен и икономически подем. Това събуждане на народа се нарича Българско възраждане и е следствие на няколко фактора, между които е разпадането на Турската империя; децентрализиране на власта; все по-голяма възможност за пътуване, както по Европа, така и в Русия и Близкия изток; разширяване на търговско икономическите взаимоотношения.
    Ние приемаме и наричаме Русия: Освободител на България, според мен поради това, че въпреки глобалните си политически и икономически интереси, предоставя суверинитета на страната ни. След неуспешната и в общи линии объркана политика на княз Батенберг ( немски аристократ но племенник на руският император Александър III ) и най- вече след присъединявянето на Източна Румелия, България се превръща в суверенна държава. Естественно Русия се опитва да възвърне предоминантното си влияние върху България, но влиянието на западните сили е вече много по-голямо. От тогава до днес родината ни до голяма степен е играчка в ръцете на така наречените Велики сили. Ако някой не вярва да попита българите от северна и южна Добруджа, Одринска Тракия, Македония и Ниш.
    Опитите да се постигне целоста на държавата в исторически, географски и политически смисъл е успешен на бойното поле през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.Но на Берлинската конференция през 1919 година, Великите сили разпределят Балканите според своите интереси. Това наистина все още не е конспирация. Това е директна политическа и икономическа намеса.
    Правителството на Цанков е наречено фашистко от комунистите, защото чрез закона за Защита на държавата забранява определени партии и дейности, което не фашизъм но определено не е демокрация.

    ОтговорИзтриване
  2. По времето на социализма влиянието на запада беше доста ограничено изкуствено но може би точно заради това много силно в някой аспекти. От друга страна Русия (СССР) налагаше своите критерии, комунистически или не според случая. Според мен издигането в култ на Комунизма, потъпкването на изконните християнски морални ценности и скрития стремеж към западния начин на живот определиха развитието на страната ни и на българите през последните 50 - 60 години. В същноста си това са много противоречиви процеси затова и социалните прослойки в България са много различни, както в икономически и политически план, така и в социално културен аспект.
    В момента България е част от все по глобализиращият се свят, където икономиката стои над политиката, а интересита над демокрацията и морала. Правителствата са принудени да управляват външните и вътрешните си дългове, а тези, които стоят зад Международния валутен фонд и Световната банка опредлят правилата на играта. Не знам дали да го нарека конспирация, защото то е очевидно.
    Хубаво е да познаваме историята си. Имаме какво да научим и с какво да се гордеем. Братята Кирил и Методий са жижели в Солун, но майка им е българка и определено приносът им за развитието на България е огромен. Такъв принос имат също мисля: Хан Аспарух, Хан Крум, Цар Борис, Цар Симеон, Климен Охридски, Паисий Хилендарски, Колю Фичето, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Владимир Димитров Майстора и мнго много българи от новата ни история, които няма да изброя, за да не бъда пристрастен. Списъка е неизчерпателен и се състои от личности, отдадени на работата си въпреки политическата и икономическа ситуация. Убеден съм, че ако българина има някакви комплекси, то е защото е разбита ценностната му система.
    Мисля, че решението е във връщането към християнските морални норми и към изконната пословица: За лудо работи, за лудо не стой.
    Не живея в България от 11 години, но представлявам моята страна където и да съм. Нося я в сърцето си и се гордея, че съм Българин.
    Даниел Господинов

    ОтговорИзтриване
  3. Много вярно и поучително.
    С едно изключение; не бива да се сравнява източното със западното културно наследство.
    Православната църква никога не е била толкова търговски насочена, както католическата, от което идва и пищната показност на културата извираща от нея (на католическата църква).
    В този смисъл, дори Византия не е оставила кой знае какво културно наследство след себе си.

    За останалото обаче съм напълно съгласен; трябва да се отървем от комплексите и от търсенето на виновници вън от нацията и България.
    Когато се отървем (ако някога) от вътрешните предатели и алчни гърла, тогава ще можем да видим външните и да се справим с тях, ако толкова ни пречат.

    Поздравления към господин Левчев за събуждащата писаница.

    ОтговорИзтриване
  4. В известен смисъл този текст е провокативен и съм сигурен, че ще провокира възражения и дори възмущение може би в някои читатели, но се надявам да провокира и замисляне. Уви, проблемите на давещите се са наистина преди всичко тяхни собствени проблеми. Не можем да очакваме, че някакъв външен спасител постоянно ще бди над нас.Корупцията е най-големия ни враг и той си е вътрешен. Разбира се, че имаме с какво да се гордеем в исторята си, но не е нужно да си измисляме несъществиващи неща или да се оплакваме, че все някой друг ни е виновен за всичко. Всеки си гледа първо собствения интерес. И освободителите, както поробителите. И приятелите, както враговете. На малките държави от една страна им е по-трудно, защото трябва повече да се съобразяват с другите. Но те по-лесно могат да си създадат вътрешна хармония, демокрация, приличен стандарт на живот за всички, отколкото големите държави. Ако полагат усилия за това.

    ОтговорИзтриване
  5. Статията ми хареса и провокациите в нея са добре изпипани. Съгласен съм, че малко се работи в тази държава и все някой друг ни е виновен. Малко са старателните хора. Има си причи за това. Само за едно не съм съгласен. Че турското робство е било робство няма как да се отрече. Вие как ще го наречете това деяние да ви вземат сина и да го направят еничар и то след години да дойде и да ви убие, защото се срамува, че сте християнин, а то е приело мюсулманссата вяра? А как ще наречете това да ви вземат дъщерята за ханъма и вие повече никогада да не я видите? Може много хора да не им харесва думата робство, но това са факти, които не бива да отричаме, защото поколенията трябва да знаят истината.

    ОтговорИзтриване
  6. Монетарните Матрици и Глобалният Монетаризъм

    http://virtuals.blog.bg/drugi/2014/12/05/monetarnite-matrici-i-globalniia-monetarizym.1319985

    ОтговорИзтриване