сряда, 5 септември 2012 г.

„НЯКОЙ НЕКАДЪРНИК НАШ“


(за корупцията и бедността)

Ние, българите, по принцип сме работливи хора. Но комунизмът ни научи на мързел. Държавата имаше за задача да се грижи за нас ние трябваше само да си мълчим и да изпълняваме. Никаква лична инициатива! На български се казва „колко пари получаваш?“ или „колко ти дават?“ На английски се казва „Колко пари  правиш?“ ( How much do you make?) . Англичаните и американците си правят парите, ние чакаме да ги получим, да ни ги дадат. Националната психология се отразява на разговорния език.

Комунизмът ни научи и на това, че общото е ничие и съответно не е голям грях тайничко да се присвоява. Научи ни, че всичко става не с труд (въпреки трудовите песни), а с тарикатлък, връзки и привилегии. Aко имаш добри връзки и не си изпаднал в немилост пред властта – ти си над закона. А с труд много пари така или иначе не се правеха.

Нивото на корупция у нас днес е пряко свързано с този манталитет. И с това, че бивши офицери от ДС и комкомолски лидери получиха на готово част от „държавната собственост“  в началото на 90-те. Ако нивото на корупция у нас беше по-ниско, целият български народ щеше да има по-високи заплати, а не най-ниските в ЕС. Чиновниците нямаше нито да ограбват държавата, нито да обслужват мафията, нито да пречат на обикновения човек да се труди или сам да си прави пари по честен начин.  

Един неуспорим факт е, че най-работливите и дисциплинирани, спазващи закона народи американците, немците, японците, китайците са и най-проспериращите. А най-корумпираните и беззаконни държави в света са и най-бедните. 

Парите, които идват  у нас от Европейския съюз не са безотчетни. Затова те са не само икономическа помощ за нас, но и средство за справяне със  „сивата“  безотчетна икономика. Ако искаме да получаваме европейски субсидии, трябва да се борим с корупцията и беззаконието у нас. 

С каквито се събереш – такъв ставаш. Както комунизмът научи  няколко поколения по принцип работливи българи на мързел и на това, че законът е нещо относително, нещо, което не лови всички – така и Европейският съюз може да ни научи на ред, законност и отчетност. 

Но ние сме свикнали само да хленчим, че някой друг ни е виновен. Все ни се привижда някаква светова конспирация срещу България. И тази конспирация, забележете, все идва от Запад – главно от Англия и САЩ. Защо ли толкова ни мразят? Това си е една съветска реторика.  

Но нали си спомняте поемата"Репортаж за трите хаш" на Валери Петров? Оказало се, че не била международна конспирация и саботаж. Трите Н“ си бил Някой Некадърник Наш...
 
Да помислим как японците, които излязоха от изолация и започнаха модернизцията си през 1867-ма година, станаха световна икономическа сила само за един век. Защо не им попречи някоя „световна конспирация“ ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар