вторник, 10 юли 2012 г.

ДЪРЖАВА И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО



“Последиците от наводнението можеше да не са тъй катастрофални, ако в Русия имаше строга управленска структура за предотвратяване на стихийни бедствия, твърдят експерти на "Независимая газета". Такава система според тях липсва, защото няма вече обратна връзка между държавата и гражданското общество.”

Слава Богу, това не може да се каже за България. Протестните демонстрации у нас могат да повлияят на правителството. Има връзка между държава и гражданско общество.

Политически опоненти и журналисти у нас не се елиминират физически. ( Не мисля, че имаме политически убийства.  Друг е въпросът, ако се намесят финансови отношения с  мафията.)  В България вече от 15 или повече години се провеждат свободни избори.  Все пак имаме някаква демократична традиция отпреди  Комунизма, каквато в Русия няма. В Русия има и винаги е имало сериозен интелектуален елит, но това е друг въпрос.

У нас има някакво ефективно гражданско общество. Делеч съм от мисълта, че всичко ни е наред. Не трябва да се допуска прекалено много медии да се концентрират в същите ръце ( на крупни собственици, независимо че не са политици). Съдебната система трябва да започне да действа нормално, да бъде наистина бариера пред корупцията и престъпността. Това хич не са малки проблеми!

Но като цяло, не се ли оплакваме прекалено много?  Макар и най-бедни в ЕС, ние сме най-бедната от  най-богатите  страни в света.  Гражданското общество трябва да упражнява постоянен натиск върху държавата, да я контролира. Но като цяло, вместо да се оплакваме постоянно, трябва да сме щастливи, че България е в Европейския съюз, а  не в Съветския.

Един приятел ми каза: „Какво да говорим! Ние сме си една провалена държава! Няма изход!“ А аз му отговорих, че ще бъдем винаги провалена държава, ако мислим така.


Колкото до прикриването на истината за природни бедствия, това е запазена марка на тоталитарната ( и "пост-тоталитарната") държава. Спомнете си Чернобил или Вранчанското земетресение през 1977 г. и скриването на истината за жертвите у нас.

1 коментар: