понеделник, 18 юни 2012 г.

ДА СПЕЧЕЛИШ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1425438

За съжаление, СДС вече от доста години прави постоянни опити за самоубийство – в миналото често асистирани от БСП, напоследък повече от ГЕРБ. Под лозунга "по-добре мъртви, отколкото с Костов" силите на разединението в преждевременно остарялата синя партия отново надделяха. Опасявам се, че този последен опит за самоубийство, с разрушаването на Синята коалиция, беше успешен.

Добрият политик е този, който има усет за реалност, който живее с настоящето, с проблемите на хората, а не с враждите от миналото.

За бъдещето да не говорим! (Макар че обещаването на светло бъдеще, както и целуването на малки деца в тълпата е важна част от дейността на всеки политик.)

Първите три сили в следващия парламент ще бъдат БСП, ГЕРБ и "България на гражданите" на Меглена Кунева. Разбира се, и ДПС ще вземе своите места. Но засега не мисля, че някой друг има шанс.

Политиката е изкуство на възможното, според известното определение на Бисмарк. Каквито и задкулисни далавери да правят, както и да се спъват един друг, каквито и тънки сметки да си правят, политиците си правят сметките без кръчмаря, ако са изгубили усет за реалност.

*   *   *

Може би поради бедност (най-вече духовна, но не само) повечето политици у нас не виждат по-далеч от носа си. (И гледат главно към джоба си.) А който иска да управлява трябва да спечели доверието на хората. И битката за доверието на хората е всекидневна. Продължава и когато си на власт. Щом се главозамаеш – падаш.

Смешно е да се да гледам как един железния мъжкар, който има чувство за реалност, се страхува от една дама. Защото тя внушава доверие, колкото и да пишат срещу нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар