неделя, 15 януари 2012 г.

ПО ПОВОД ДВЕ СЪБИТИЯ ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА

             
        "Червено" и "синьо", ляво и дясно за съжаление вече са се размили като понятия не само у нас. Нашите социалисти постигнаха мечтата на американските фискални консерватори – 10 процентов „плосък” данък. Същевременно ГЕРБ се представят като новите десни, но Борисов си е един популист от старата школа.
        Като цяло, правителството се справя за сега доста прилично на фона на световната финансова криза. Има и известни успехи в борбата с престъпността. Но  просташкото шеговито изказване на премиера за кучето заслужило големи пържоли, понеже е открило трупа на брутално убито младо момиче, доста ме възмути. Този стил на говорене на бат’ Бойко, понякога забавен, но понякога и непростимо арогантен, се харесва на повечето хора у нас. Това показват изборните резултати. Но този стил на говорене е един типичен пример за мутренско-чалгаджийската култура завладяла България през последните две десетилетия.  А говоренето, за съжаление не е само говорене, то обикновено изразява и някакъв начин на мислене. В една страна, в която мафиотите, мутрите, все още си развяват байрака, докато съдебната и правоохранителна система изглежда безсилна срещу тях, такова говорене от страна на един министър-председател е плашещо.
        От друга страна имахме през седмицата организирани из цялата страна  масови демонстрации против  добива на шистов газ. Не е направено официално проучване и няма категорично мнение крие ли екологически опасности, и какви точно, този метод за добив на газ, който се използва широко в Америка. И ако опасностите не са дори изяснени от специалисти,  нужно ли е да се правят демонстрации срещу нещо, което никой не знае дали изобщо някога ще се случи? По-опасен  ли е този американски метод за добив на газ от една руска атомна централа в силно сеизмична зона? И защо не видяхме такива масови протести против АЕЦ”Белене”, която отдавна вече се строи на практика, докато добивът на шистов газ е само една възможност за бъдещето? Опасявам се, че тези „спонтанни” демонстрации са организирани от дългата ръка на Русия. Те защитават нейните енергийни интереси като пълен монополист в снабдяването на България с енергия. Само България от цяла Европа е близо 100 процента енергийно зависима от Русия.
        Ясно отграничимо ляво и дясно може да няма вече, нито по света, нито у нас,  но у нас още има мощни руски интереси, които се противопоставят на европейските и американските. Както  е било и преди 135 години, веднага след Освобождението, когато политиците у нас са се делели на русофили и западници, така е май и сега. Днес важното е от къде ти идват парите за предизборната кампания, но това не винаги е ясно.  Отиващият си Първанов беше нескрит русофил. Борисов пък категорично се представя за западник. Но един политик, който открито хвали Тодор Живков, а се представя за западник ми е малко съмнителен. Все пак България вече е член на Европейския съюз и искрено се надявам, че път за връщане назад, т. е. на изток няма.
       Нищо против духовното, културно и православно братство между българи и руснаци! Но кой би искал България да бъде доминирана от Путин  и Газпром, както в миналото беше доминирана от Брежнев и КГБ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар